×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Ликвидността на банките у нас остава висока – 27,6%

  • Банковата система е с печелба от 489 млн. лв. за 7-те месеца

Мая Цветкова

 

Ликвидността на банковата система у нас (без банковата група на КТБ, която е под специален надзор) остава много висока и към края на юли 2014 г. е 27,62%, сочат данните на БНБ за периода. В случая трябва да се има предвид, че коефициент на ликвидни активи над 20% се счита за добър. Така 27-те банки у нас са стабилни, като е осигурено и адекватно покритие на привлечените средства с ликвидни активи.

 

Спрямо юни портфейлите с ценни книжа се свиват с 424 млн. лв. (3.9%), като най-голям спад отбелязват финансовите активи, държани за търгуване и тези на разположение за продажба. Тази динамика води до свиване на дела на книжата в активите с 0.5 пр.п. до 13.3% спрямо юни.

 

През отчетния период е начислена допълнителна обезценка за 81 млн. лв., а натрупаният й размер за седемте месеца на годината възлиза на 509 млн. лв. (при 579 млн. лв. година по-рано).

 

Към края на юли натрупаната нетната печалба за 7-те месеца на 27-те банки у нас (без КТБ и банка „Виктория") възлиза на 489 млн. лв. Балансовият капитал на системата (27 банки) е 10,5 млрд. лв. През юли той се е увеличил с 51 млн. лв. (0.5%), в резултат от повишения доход от текущата година. Общата сума на активите на банковата система към юли възлиза на 79.5 млрд. лв. (86.5 млрд. лв. вкл. а с КТБ и "Виктория" - 86,5 млрд. лв.).

 

Първите пет банки у нас по размер на активите, чиито общ пазарен дял е около 50%, са: „УниКредит Булбанк", "Банка ДСК", "Първа инвестиционна банка" (ПИБ), „Обединена българска банка" (ОББ), „Юробанк България".

Станете почитател на Класа