Анализатор: Липсите в КТБ едва ли са толкова големи

  • Банковият надзор е трябвало по-рано да дабележи нередностите в банката, смята Светозар Гладачев

"Всеки финансист, който види цифрата 4,22 млрд. дефицит в КТБ ще си помисли, че тя не е вярна, но няма да го каже гласно. Освен това, цифрана не е добре установено математическо число, коментира пред БНР финансовият анализатор Светозар Гледачев. По думите му, оповестнената преди два дни цифра за обезценки по кредитите "не може да бъде вярна или, ако е вярна, то в БНБ не един, а цели отдели са за затвор".

 

Според Градачев, тези цифри показват, че банката е класическа пирамида. Тоест – вземат се едни пари, дават се на наши хора, тя се изтегля и всичко се плаща с новопостъпилите депозити. Само че почти всички пирамиди от този тип могат да съществуват една, две, максимум три години и те фалират, понеже трябва на 8 месеца да се удвояват постъпващите средства в банката, а това практически е невъзможно да стане. Тоест тя не може да бъде такава пирамида, смята анализаторът.

Той припомни, че според досорошните прогнози на финансисти, липсата е максимум милиард - милиард и половина, а в най-лошия вариант – 2 млрд. лв.

 

КТБ е била в продължение на години свръхкапитализирана, припомни финансистът. Той изрази мнение, че определени политически кръгове и фирми имат интерес от обавяването на банката н несъстоятерност.

 

Станете почитател на Класа