СГС осъди на 14 години затвор бившия шеф на "Топлофикация-София"

„Класа“

14 години затвор и конфискация на имуществото постанови вчера състав на Софийския градски съд (СГС) за бившия изпълнителен директор на „Топлофикация – София“ Валентин Димитров, известен още като Вальо Топлото. В сряда прокуратурата поиска максимално наказание за него – между 15 и 20 години лишаване от свобода и конфискация на имуществото. Това е втората присъда на Димитров и тя е за присвояване на 6 млн. лв. от дружеството. Предишната е от края на миналата година. Тогава Софийският районен съд издаде присъда на Димитров 5 години лишаване от свобода заради това, че не е декларирал пред БНБ сделки на собствената си фирма „Про Марк“ на стойност 10 млн. лв.
Освен бившия шеф на столичната „Топлофикация“ обвиняеми по делото са още 4 души. Сочената за дясна ръка на Димитров Лина Абланска, бивш директор на материално-техническото осигуряване в "Топлофикация", получи 12 години затвор при първоначален строг режим и конфискация на половината от имуществото. Присъдата на Мая Стоилова, шеф на фирма "Шибър", чрез която е осъществявано присвояването, получи 10 години затвор при първоначален строг режим и конфискация на половината от имуществото.
Другите двама подсъдими - Георги Рогачев, който бе заместник на Валентин Димитров, а след това и шеф на "Топлофикация - София", както и другият заместник-директор на дружеството - Емил Антонов, бяха оправдани.
Съдът постанови тримата осъдени да заплатят и разноските по делото, които са в размер на 19 600 лв. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.
Делото срещу шестимата започна на 23 септември 2008 г. От различните свидетелски показания стана ясно, че „Топлофикация – София“ е била системно източвана чрез фирмата на Мая Стоилова „Шибър”. На практика са извършвани доставки на машини под праговата цена за възлагане на обществена поръчка, а впоследствие са фактурирани доставки, които са много повече от договореното. Така например, ако една машина е договорена за 10 000 лева, се оказва, че за нея е платена два-три пъти по висока цена. След това, за да се прикрие измамата, машините са били осчетоводявани, като за всеки детайл е пускана отделна складова разписка. По време на разпитите на свидетелите стана ясно, че дружеството е сключвало договори за доставка на оборудване със 7 фирми, но доставчикът винаги е била фирма „Шибър". Ролята на останалите фирми, които са контактували с „Топлофикация - София“, е била счетоводно да оформят документите и да вземат парите, които да предадат на „Шибър".

Станете почитател на Класа