Минко Герджиков поема София от днес

Николай Коцев

На днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС) премиерът Бойко Борисов тържествено ще сдаде кметския си пост. Още миналата седмица Борисов оповести за свой заместник в столицата заместник- кмета по финансите Минко Герджиков, който става и.д. градоначалник. Очаква се това да стане официално днес след гласуване на СОС.
Според закона за местната власт кметът сам определя екипа си и не е задължително той да бъде гласуван от Общинския съвет. Затова и Минко Герджиков ще получи правото сам да посочи заместниците на бившите вече зам.-кметове Александър Цветков, който стана министър на транспорта, и Йорданка Фандъкова, която пое Министерството на образованието, младежта и науката. Заместниците на двамата нови министри в Столична община трябва да помагат на Герджиков съответно в ресорите транспорт и образование.
Засега все още не е ясно кои ще са те, като едно от спряганите имена за и.д. транспортен шеф в София е това на сегашния директор на дирекция „Транспорт“ в общината Георги Дянков, коментираха съветници от ГЕРБ. Вероятно ще се увеличат отговорностите и на шефа на отдел „Ремонт и изграждане на пътна инфраструктура“ Красимир Крачунов предвид очакваните засилени ремонтни дейности по ключови столични булеварди. Друго спрягано име за по-силни позиции в управлението на този сектор в София е на шефа на транспортната комисия в общината Радослав Тошев.
Общинските съветници не изключват и възможността изобщо да няма и.д. транспортен кмет, а функциите му да бъдат поети от екип от експерти, в който да влизат и шефовете на общинските дружества от транспортната сфера.
Подобна е ситуацията и с поста на Йорданка Фандъкова, която отговаряше за културата и образованието. Засега спряганите за зам.-министри Иво Маринов и Данаил Кирилов остават общински съветници от ГЕРБ. На днешната сесия на СОС се очаква като съветници да се закълнат Юлия Спасова от БСП, която заема мястото на Петър Курумбашев, който стана депутат, и Методи Илиев, който заема мястото на народния представител от „Атака“ Борислав Стоянов. На сесията си днес, която е последната преди лятната ваканция, СОС трябва да разгледа по предварителна заявка 85 точки.
Очаква се през есента да бъдат насрочени избори за кмет на София.

Станете почитател на Класа