Минимални съкращения в бившото МИС

Станислав Савов

Само малка част от работещите в общата и специализираната администрация на досегашното Министерство на извънредните ситуации (МИС) ще останат на работа. Това заяви за интервю за БНР посоченият за зам.-министър на МВР Веселин Вучков. По думите му, закриването на ведомството се прави поради две причини – създаването на по-добър синхрон между различните звена, които работят по време на бедствия, и заради оптимизиране на разходите.
„Не искам от моите думи да се разбира, че тези хора автоматично ще бъдат съкратени, но е факт, че 34 човека работят в дирекция „Правна и нормативна дейност“, в дирекция „Управление на собствеността и обществени поръчки“ - 45, „Финансово-стопанска“ – 19, „Планиране и превантивна дейност“ – 17, „Връзки с обществеността и протокол“ – 14.“
Проблемът със съкращенията на бившите служители в Министерството на извънредните ситуации не е бил обсъждан на заседание на вътрешната комисия. Това каза за „Класа“ депутатът от Синята коалиция и член на парламентарния орган Йордан Бакалов. Според него сегашното ръководство има твърде малка представа какво прави по отношение на вътрешната сигурност. „Колегите от ГЕРБ много грешат, като си мислят, че нещата в сектора ще се оправят само с възстановяването на ГДБОП и вливането на МИС в МВР“, каза Бакалов.
По неофициална информация от бившото ведомство на Емел Етем ще бъдат съкратени реално около 230 души. Окончателното решение обаче ще бъде взето, след като се произнесе създадената на 29 юли комисия за закриването на МИС към Министерския съвет, която беше създадена с указ на министър-председателя Бойко Борисов.
Простата сметка показва, че ведомството разполага с 2345 щата. Не всички от тях обаче могат да бъдат съкратени механично. 405 души работят в системата на телефон 112, който функционира по искане на Евросъюза. Други 1702 са в „Гражданска защита“ и повечето работят там още преди да е съществувало специално министерство. При това положение остават 238 души от общата и специализираната администрация на министерството, които биха могли да бъдат съкратени, но и това е под въпрос, защото близо 100 от тях отговарят за връзките с НАТО и проверяват потенциално опасни обекти. Според Закона за бюджета за 2009 г. министерството на Емел Етем получава 179 457 400 лв. държавна субсидия. От тях 107 711 400 лв. са за обезпечаване на държавния резерв, а 63 703 200 лв. - за защита при бедствия и аварии.
„Нови съкращения в МВР няма да има“, каза за „Класа“ Иван Павлов, председател на полицейския синдикат. По думите му, във ведомството вече е започнала оптимизация на личния състав, която се състои в спиране на назначенията. „Когато колега излезе в пенсия, неговото място остава незаето“, поясни Павлов. По думите му до средата на септември ще бъдат готови поправките в сегашния Закон за МВР, който трябва да уреди статута на полицейския синдикат, преструктуриранията на службите, както и закриването на Министерството на извънредните ситуации.


Редуцирането в държавната администрация ясно в четвъртък

Колко души ще бъдат реално съкратените от бившото Министерство на държавната администрация ще стане ясно на предстоящото в четвъртък заседание на Министерския съвет. Това каза за „Класа“ Румяна Бъчварова, шеф на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. На миналото заседание МС реши да приеме на „Дондуков“ 167 души от съкратеното ведомство на Николай Василев, което предизвика въпроса колко всъщност са съкратените, след като управляващите обявиха, че ведомството било излишно.

Станете почитател на Класа