Внасят промените в здравното законодателство

Соня Стамболийска

Промените в Закона за здравното осигуряване, които се правят от работна група между Министерството на здравеопазването и експерти от парламента, ще бъдат разглеждани другия месец. Има вероятност те да бъдат внесени направо в комисията по здравеопазване за обсъждане. Това съобщиха вчера пред „Класа“ от Министерството на здравеопазването (МЗ). Проектът предвижда четири основни мерки по отношение на здравноосигурителната система, които бяха представени на семинар на здравното министерство през уикенда в Русе. Едната от тях е да се намалят органите на управление на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Сред идеите на МЗ е да се създаде и реален орган на контрол и санкции на изпълнителите на медицинска помощ, както и да се изведат контролът и санкциите, записани в Националния рамков договор, в специален закон. Другите мерки в проектозакона предвиждат подобряване на събираемостта на здравноосигурителните вноски и нов начин на сключване на договори на медицинските заведения с районните здравни каси. От МЗ съобщиха още, че структурните промени в НЗОК ще станат факт в началото на следващата година, докато децентрализацията на касата ще започне поетапно от 2011 г. В момента се обсъжда и колко ще бъде капиталът на частните фондове, като идеята на здравното министерство е той да е 3 млн. лева.
От Българския лекарски съюз (БЛС) също са дали предложенията си за промени в закона. „Предложихме касата да няма индивидуални правомощия и да няма такъв абсурден срок за сключване на НРД, какъвто сега има в закона“, коментира пред „Класа“ д-р Цветан Райчинов, и.д председател на БЛС.
Според Хасан Адемов от парламентарната комисия по здравеопазване промените в Закона за здравеопазване трябва да бъдат съгласувани и с опозицията, а не да бъдат само идеи на управляващите. По повод мярката за подобряване на събираемостта на здравноосигурителните вноски Адемов обясни пред „Класа“, че първо трябва да се диференцират хората, които могат, но не искат да си плащат здравните вноски и наказателните мерки да бъдат насочени към тях. В момента над 1 млн. и 200 хил. българи не си плащат осигуровките.

Станете почитател на Класа