Очаква се напрежение в градския транспорт в София

Николай Коцев
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Очаква се социално напрежение сред служителите в градския транспорт в София заради хроничния недостиг на пари в сектора. Това съобщи вчера Павел Христов от транспортния синдикат към КТ „Подкрепа“ по време на обществено обсъждане на бюджета на столицата за 2010 г. Според него сливането на Столичната компания за градски транспорт и „Паркинги и гаражи“ в единното дружество Център за градска мобилност е било като „смесване на вода и масло“ и не е заработило.
За Центъра за градска мобилност през 2010 г. Столична община е предвидила в бюджета си 85 млн. лв., а според Христов за пълното обезпечаване на транспортния сектор в София са необходими 150 млн. лв. Миналата година по същото перо бяха усвоени 101,4 млн. лв.
Парите се отпускат като субсидия за преференциалните карти за пътуване, които ползват пенсионери, студенти, ученици и хора с увреждания.
„Очакваше се, че със създаването на Центъра за градска мобилност „Паркинги и гаражи” ще облекчи състоянието, но това не се случи. Не аз, а хората няма да издържат и ще скочат”, каза още Павел Христов.
Имаме притеснения, че част от парите за градския транспорт се изразходват от частни превозвачи. Всички оправдания, че те си покриват лизинга, означава, че превозните средства след изтичането на договорите им остават за тях, допълни Христов.
Според зам.-кмета по финанси в столицата Минко Герджиков държавата също трябва да увеличи своя дял във финансирането на транспорта в града. В момента от републиканския бюджет за транспорта в София се осигуряват 27 млн. лв. „Предвидената сума за заплащането на разликата за градския транспорт за тази година от 85 млн. лева е с 13 млн. лева повече от предварително поисканата“, каза още Герджиков.

Станете почитател на Класа