Излишната БОРКОР

БОРКОР, абревиатурата на Центъра за борба с корупцията, е безсмислена, неуместна инициатива, а името на звеното е подходящо за сутрешно детско предаване. Това обявиха вчера от „Риск Монитор“, които представиха годишния си доклад.
Констатацията, че структурата е абсолютно излишна, защото се явява поредното анализаторско звено, което ще бори корупцията, при положение че вече има няколко – и на правителствено ниво, и в парламента, не е нова. Тя обаче напомня, че в условия на криза трябва да се пестят средства, а не да се разхищават в създаването на структури, които ще пишат доклади със съмнителен последващ ефект. Отпуснатият за БОРКОР бюджет не е малък, става дума за 16,5 млн. лв. Това при всички случаи означава добри заплати за експертите и заедно с това ненужен разход за държавата.
Когато се говори за оптимизация на администрацията, е добре да се прегледат още веднъж структурите и да се следва политика, която да не позволява деформации от сорта – ще закрием две-три дублиращи се звена и на тяхно място ще открием няколко нови за компенсация.
При това положение най-добре е БОРКОР да бъде закрита, за да не дразни нито анализаторите, нито съвестните данъкоплатци, които не могат да си обяснят защо у нас толкова много институции се борят с корупцията, а ефект почти няма.

Станете почитател на Класа