Армията не става по-силна от икономии

Българската армия започва тотална разпродажба на излишни оръжия и имоти, като се очаква от това до края на годината да получи около 20 млн. лева. Това съобщи вчера военният министър Аню Ангелов.
Съкращаването на войската е неизбежен процес, през който между другото минаха и страни с далеч по-сериозен военен, финансов и демографски потенциал от нас.
За съжаление обаче от дълго чаканата модернизация на армията единственото, което видяхме, беше свързано със съкращения на персонал, въоръжение, а в последните години – и продажба на имоти. Мъжете и жените в униформи така и не видяха въвеждането на нови технологии и още работят предимно с техника, която е морално остаряла дори според по-ниските критерии на някои африкански и азиатски страни. Военните ни пилоти летят може би най-малко в сравнение с колегите си от НАТО, а професията военен е толкова „престижна“, че Министерството на отбраната дори не може да си запълни щата.
Висшите командири и политическото ръководство на армията трябва много добре да си направят сметката кои поделения и имоти са стратегически за въоръжените сили и за националната ни сигурност. Защото 20 милиона лева в повече няма да решат проблемите на войската, но лишаването от стратегически обекти може да ни струва скъпо.
Дори военните вече не оспорват съкращенията на въоръжение и стара техника, но ако то се прави в името на окомплектоването на войската със съвременни технологии. В противен случай остава само горчивото усещане, че всичко се прави само с цел за икономии, от което Българската армия не става по-силна.

Станете почитател на Класа