Да не губим фелдшерите като потенциал

Медицинските фелдшери у нас за пореден път предупредиха, че ще излязат на протест, ако Министерството на здравеопазването не регламентира ясно професионалния им статут.
Проблемът с фелдшерите у нас не е от вчера. И той касае не толкова съсловието, колкото хората, защото именно тези специалисти често първи се озовават при пострадали от катастрофи и инциденти, а в някои малки и отдалечени селища дори са единствените медици.
Доскоро например фелдшерите нямаха право да израждат деца дори ако наблизо няма никакъв лекар. Фелдшерът може и да не е професор по акушерство и гинекология, но е неоспорим факт, че е много по-добре той да е до родилката, отколкото тя ражда без медицинска помощ. Но това са детайли. Истината е, че правата и задълженията на този вид специалисти трябва да бъдат вписани много точно в здравните разпоредби и закони, за да се знае какво точно могат да правят те и какво – не. В противен случай можем да станем свидетели на парадокси като този да съдят фелдшер, защото е помогнал на пациент, или обратното – специалистът да откаже здравна помощ, за да не попадне под ударите на закона.
Всеизвестен факт е, че повечето фелдшери работят в спешните центрове. А именно там има недостиг на специалисти заради стреса и неатрактивното заплащане. Затова ще бъде истинско разхищение, ако държавата абдикира от исканията на фелдшерите и те бъдат загубени за здравната помощ като човешки и експертен потенциал.

Станете почитател на Класа