За честта на един съдия

Комисията за конфликт на интереси към ВСС трябваше да изслуша вчера новоизбраната шефка на СГС Владимира Янева, но тя е изпратила удостоверение, че е приета за лечение в болница, и изслушването се отлага.
От избирането на съдия Янева за председател на СГС досега скандалите, свързани с нейната личност, не стихват. И дори се разрастват с всеки изминал ден. От нейна страна обаче отговори няма, а това нагнетява напрежението още повече. Защото съмненията за конфликт на интереси по дело, по което си съдия и установените нарушения от страна на Янева по същото това дело (за злоупотребите в „Софийски имоти“), наистина хвърлят сериозна сянка върху съдебната система.
В знак на протест срещу назначаването на Владимира Янева трима висши магистрати подадоха оставки, а в неделя дори правосъдният министър Маргарита Попова заяви недвусмислено, че на нейно място би се оттеглила.
Въпреки всички тези факти обаче Янева продължава да се бави с отговорите. Дори приемът й в болница не успокоява страстите, защото от години в съдебната ни система и по високите етажи на администрацията важи едно желязно правило: Искаш ли да отложиш нещо, разболей се! Примери за това много, като сред най-ярките са мистериозната „болест“ на Калина Илиева, която се оказа бременна и без диплома, и падналият глас на проф. Стоян Кушлев, в чиято дейност също бяха открити скандални факти.
Очевидно е също така, че самата гилдия не иска да работи с Владимира Янева. Изглежда, само тя не го разбра.

Станете почитател на Класа