Съдебната реформа не търпи отлагане

От Европейската комисия е изпратено писмо до правосъдния министър Диана Ковачева, в което се настоява за пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). В същото време от ведомството обясниха, че подкрепят директното избиране на висшите магистрати, но софтуерът, чрез който това може да се случи, няма как да е готов до есента, когато изтича мандатът на сегашния състав на ВСС.
„Прекият избор на членовете на Висшия съдебен съвет от съдийската квота е най-добрият вариант, който не само ще спомогне за връщането на доверието към съвета от страна на обществото и магистратурата, но и ще бъде важна начална точка за провеждането на по-сериозна реформа в съдебната власт“, пише в писмото на главния секретар на ЕК Катрин Дей до правосъдния министър.
Предложенията на правосъдното министерство в законопроекта за изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ) са изборът на членове на ВСС от съдебната квота да става както беше досега - на делегатски събрания. Общите събрания, за които настояват неправителствените организации и на които да се прави прекият избор, не се споменават в проекта. Промяната е, че вече един делегат ще представлява не десет, а петима магистрати. Обещанието е да има пряк избор, но осъществяването му е невъзможно за предстоящата смяна на членовете на ВСС поради „технически причини“. Не е редно забавянето на реформите в съдебната власт да се оправдава със софтуер. Идеята за прекия избор не е от вчера и вероятно има начин тя да бъде осъществена по-скоро. Реално, ако следващият ВСС бъде избран по старите (макар и козметично променени) правила, съмненията за прозрачността и ефективността на назначенията в съдебната власт ще останат поне още пет години.

Станете почитател на Класа