Големите наказания не са панацея

Парламентът гласува вчера на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат по-строги санкции за най-фрапантните нарушения на пътя. Ако предложенията влязат в сила, за преминаване на червен светофар например вече освен глоба ще се отнема и книжката за един месец.
Няма спор, че наглите шофьори, които умишлено нарушават правилата и така застрашават живота на всички участници в движението, трябва да бъдат санкционирани много строго. Няма спор също така обаче, че само по себе си завишаването на наказанията не е панацея. Ако беше така, в някои страни от Югоизточна Азия, в които се предвижда смъртна присъда дори за малки количества наркотици, отдавна нямаше да има наркотрафик, а, както знаем, този проблем изобщо не е изкоренен.
Истината е, че за да намалеят жертвите на пътя у нас, които действително са много спрямо броя на населението, трябва да се усъвършенстват системите за контрол и превенция. И точно това трябва да бъде заложено като философия на промените в Закона за движение по пътищата. Каква полза, че някой ще лежи дълго в затвора, когато е погубил няколко живота с колата си например? Именно избягването на жертвите и осакатяванията е най-важното в случая! Практиката отдавна е показала, че по-доброто обучение на младите шофьори и реалният полицейски контрол (а не дебненето в храстите) превръщат шофьорите в разумни водачи. За тази цел е нужна и много сериозна методическа работа сред служителите на КАТ. А когато системата за превенция и контрол реално заработи, тогава и шофьорите по естествен път ще станат част от нея.

Станете почитател на Класа