Губим европари, закичени с фалшива брошка на ревера

Анета Божидарова

И най-големите еврооптимисти вече разбраха, че Брюксел дава, но в кошара не вкарва. Европейските пари са там, но ако не знаеш как да ги усвоиш, просто не стигаш до тях. Това означава, че повредата е в нашата мелница. От Европа отдавна подсказват къде е проблемът: опорочени обществени поръчки, тромави административни процедури, лоша комуникация между институциите, между централната и местната власт.

Губим европари. За пореден път. При поредно правителство. Правителството всъщност няма значение. Политиците отново използват темата, за да налива всеки вода в своята мелница. А мелницата на земеделските производители остава пуста. Защото европейските средства пак не стигат до тях. Този път може да изгубим над 270 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/.

Сегашният министър на земеделието Димитър Греков посочи като конкретна причина за размера на неразплатените досега средства по ПРСР "затруднената кореспонденция между министерството и Държавен фонд "Земеделие" през последните месеци и непредоставянето на навременна информация от страна на предишното ръководство на фонда". С това министърът мотивира необходимостта да бъде сменено цялото ръководство на ДФ „Земеделие”.

Логично е всяко правителство да работи със свои кадри. Особено във висшия ешелон на властта. Но поставя един резонен въпрос: какъв е смисълът от честата смяна на кадри на по-ниско управленско ниво? Ако цялата машина и без друго е административно тромава, какво печели което и да е правителство от това, че ще смени експертите с такива, които тепърва ще влизат в механизмите на работа? Удачен пример за това е транспортното министерство. Към днешна дата, то е единственото, което няма да изгуби европари, защото експертите там не са сменяни от няколко правителства. Друг е въпросът по каква причина.

Истината е, че за непълни седем години България е усвоила едва 31% от отделените средства по оперативните програми /общо над 13 млрд. лева/. Това сочат последните данни на Европейската комисия. Останалите близо 70% безвъзвратно са изгубени.

А можеха да подкарат нашата, българската мелница. Тя няма партиен цвят. И не се интересува кое правителство е на власт, а дали колелото на мелницата се върти. Само че сега едва крета. Защото не се задвижва от фалшива брошка „отличник по усвояване на еврофондовете”, а от подготвените чиновници във всяко едно ведомство. Експертни, некорумпирани, сигурни, че ще бъдат оставени да си вършат работата.

Дано всяко следващо правителство го проумее. Пък после да се закичи с каквато брошка си иска. Важно е българската мелница да тръгне. С европейските пари, които ни чакат. Но за 7 години не сме се научили как да си ги вземем. Защото сме се вторачили в брошката на ревера си. Която днес е фалшива.

Станете почитател на Класа