От София САЩ предупредиха Русия да не отмъщава на България

Каквото и да ви кажат за днешното посещение и изявление на американския секретар Джон Кери, не се оставяйте да ви хвърлят в прах в очите за истинската новина. А тя е:

САЩ предупредиха от българската столица Русия да не отмъщава на България. Не случайно и първите думи от изявлението на Джон Кери след срещите му с президента Плевнелиев и премиера Борисов бяха:

"Тук съм днес, за да кажа на всеки български гражданин, че Америка е абсолютно ангажирана с просперитета, сигурността и здравето на всеки един от вас. Като съюзници в НАТО стоим рамо до рамо повече от десетилетие. На първо място искам да ви уверя, че Член 5 на Вашингтонския договор е абсолютно непоклатим."

В пряко излъчвано от БНТ изявление на американския държавен секретар в София Джон Кери българите днес за първи път чухме нещо, което собствените ни политици, управляващи и опозиция, така и не посмяха да формулират като заплаха за България: опасността от отмъщение от страна на Русия.

Очевидно е, че във Вашингтон разполагат с достатъчно сериозна информация за подобни намерения, което е истинската причина за спешното посещение на Кери, присъединяването към неговия екип в София на помощник-държавния секретар Виктория Нюланд, „съвпадението" с изпреварващата визита на британския външен министър Филип Хамънд и очакваната поява тук много скоро на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Кери не спомена изрично България, но говорейки за заплаха от руско отмъщение (след като България беше посочена за причина за спирането на „Южен поток" лично от Путин), държавният секретар на практика предупреди Москва да не посяга на България. И повтори думата „отмъщение" без видима (за незрящите „анализатори") връзка с всичко останало, което се чу на общия му брифинг с премиера Борисов в София.

Како поздрави Борисов за трудните решения, които е взел, Кери ни подсказа загадъчно, че му предстоят и други такива за което предварително го поздрави.

В замяна, както разбрахме, САЩ се ангажират със задълбочаване на военното сътрудничество и с конкретни мерки по разнообразяване на енергийния ни внос- най-вероятно в областта на изграждането и финансирането на интерконекторни газови връзки с двете ни южни съседки, за да преодоляване на зависимостта от Русия, която Кери спомена като недопустима на два пъти.

Самият Борисов не каза на практика нищо, а се оживи единствено, за да се похвали косвено, че устоял на предполагаемия от русофилите у нас американски натиск за шистовия газ.

Борисов изпълни кратък скеч (ала Джим Кери) с твърди погледи към Джон Кери. Целта му беше да внуши, че е отказал на могъщата Америка да преразгледа мораторуима (което със сигурност никой не е искал от него).

Още вчера стана ясно, че, за да му спестят подозренията за огъване пред американски натиск, американците са уверили Борисов, че няма да повдигат темата. Това е „морковът", който търсеха в други посоки русофилстващите коментатори в навечерието на американската визита и Борисов с ентусиазъм си го разигра пред публиката.

Борисов се „издаде", когато побърза предварително да обещае, че нямало да се огъне за мораториума.

Истината е, че в момента, дори и да моли на колене „Шеврон", Борисов няма шанс да получи съгласие „американците да дупчат" българската земя, защото към днешна дата, при огромния спад на цените на петрола, за които са вързани и цените на газа, няма луди компании, които биха инвестирали в нови находища.

Друг е въпросът, че българските журналисти така и не научиха, че американското правителство не отговаря за инвестициите на частния бизнес. В два от общо три зададени въпроса на Кери от българска медийна страна (от в. „Стандарт" и БНТ), присъстваше за пореден път това недоразумение: „кажете за американските инвестиции". Наложи се Кери търпеливо да обяснява, че американското правителство ще се погрижи за помогне...

Третият български журналистически въпрос, допуснат на брифинга в сградата на Министерския съвет в София, направо „просеше" персонален американски морков за Борисов и предизвика лека усмивка и забележка от страна на държавния секретар към питащата Беновска заради двойното му дъно.

Тя пожела да научи дали не е много прекрасно, че за първи път си имаме премиер втори мандат и дали това не е очарователно за Америка, която (по този повод) да ни награди със сваляне на визовия режим. Тази с(о)валка обаче се натъкна на твърдост в отказа- защото не само Бойко може да бъде твърд (в инсценировките), нали!

Заявявайки единственият негативен акцент с конкретни измерения в двустранните отношения Кери спомена без обяснение и коментар факта, че миналата година е имало ръст в отказа на американски визи за българи.

Но да се върнем към главното: за първи път в историята на отношенията между САЩ и България, Вашингтон изпроводи тук на спешно посещение втория по важност представител на своята администрация, за да изпрати послание за американската готовност да защитава България. При това не от кой да е, а от Русия!

Като съпътстваща „щета" за русофилстващите трябва да отбележа, че нито една от опорните им точки, разпространявани като прогнози за посещението на Кери, не се потвърди: нито за шистовия газ, нито за търговското споразумение между САЩ и ЕС (подозирано като коловоз за инвазия на ГМО в Европа и България), нито за вдигане на безвизовия режим спрямо нас, което щяло да подслади горчилката от българската отстъпчивост по приоритетите на САЩ в България.

Станете почитател на Класа