Големият въпрос: Защо Ердоган е готов да построи град за бежанците в Сирия?

Немският вестник Die Zeit обясни, какво всъщност се крие зад идеята на турският президент Ердоган да построи град за бежанците в Сирия. Именно такова предложение Ердоган направи не много преди срещата ЕС-Турция, на която ще бъде обсъждана миграционната криза. Според автора на публикацията Лудвиг Гревен, Анкара разчита, че за нейната помощ в уреждане на кризата ЕС ще я затрупа с милиарди.Планът за град на бежанците на пръв поглед изглежда много хуманен, но всъщност е само димна завеса и нищо повече. Тя трябва да скрие от 28 страни-членки на ЕС истинските намерения на Турция” – обяснява Гревен.

Според автора, Ердоган със своя „дързък план” не се опитва да помогне на бежанците, а има съвършено различни цели. На първо място инициативата му представлява пропаганда – той се опитва да демонстрира на международната общност, че страната му е готова и занапред да приема сирийски бежанци. Наистина не на своя територия.

Ако градът бъде построен, коалицията начело със САЩ не може да откаже въвеждането над него на безполетна зона, а това заплашва със стълкновения с руски самолети, счита Гревен.

Гревен отбелязва, че Ердоган не уточнява как ще изгради град на чужда територия и в какви срокове ще бъде направено. Не е ясно под чий контрол ще бъде селището. Или Турция би претендирала на суверенитета над града?

„Не е удивително, че Вашингтон се въздържа от реализацията на този проект. Обама не иска да се впуска в още една авантюра в Близкия Изток, макар и ограничен в някакви рамки” – обобщава Гревен.

Станете почитател на Класа