НАПечелившите - честито!

Не чудодейни икони. Не некадърно фотошопирани картички, чието споделяне "носи късмет". Не дори състарени снимки.

Новата мода във Facebook е споделяне на скрийншот с резултатите от приложението на НАП, с което всеки български гражданин може да разбере дали данните му са изтекли покрай пробива в системата на приходната агенция.

Най-големият скандал с изтичане на лични данни в съвременната българска история, който продължава да се разраства с обвинения в кибертероризъм, твърдения за "клатене на държавата" и опити за политизиране, за потърпевшите - българските граждани - беше принизен до SMS с резултат "ИМА неправомерно разкрити лични данни" или "НЯМА неправомерно разкрити лични данни".

Точно това прави приложението на НАП, което чакаме откакто то беше обявено – праща ви един SMS с "ИМА" или "НЯМА". Толкова. Детайлите или възможните последствия остават в мъгла и карат всеки "късметлия", изтеглил "ИМА" от торбата с изненади около НАПleaks да се чуди какво може да му предостави съдбата в идните месеци или години.

 

НАПечелившите честито

 

На теория отговорът трябваше да се крие в публикуваните в сайта на НАП разяснения за възможните рискове около теча на данни. Но основният извод там е "дори някой да е узнал Вашите лични данни, за да [направи една или друга измама на Ваш гръб], то трябва да извърши едно или повече престъпления".

Пфу, слава на боговете! А ние си мислехме, че измамите с наши данни ще стават съвсем в рамките на закона.

Какво не прави приложението? Не успокоява използвалите го граждани. След като 4 милиона (живи) българи са били засегнати от теча на данни е нормално човек да е почти сигурен, че също е засегнат. Не е нужно да получава СМС с потвърждение на този факт. Беше ни казано обаче, че не е нужно да си сменяме личните карти. No problemo, и да ги сменяме, може би няма да е разумно да са български.

Някаква утеха има само за онези, които са получили "НЯМА". Част от тях се чудят на късмета си, други, разбираемо, си мислят, че отново ги будалкат. А онези с "ИМА" ги гледат и завиждат. Ще им се и при тях да не беше "текло".

В тази група попадат и онези 189 "ултра-късметлии", които най-сериозно са засегнати от НАПleaks и "печелят" личен разговор с НАП. Въпросът е дали приходната агенция ще им изпрати хартиено писмо или ще евентуално ще ги изчака да си дадат мобилните номера в новото приложение, за да им звънне някой загрижен служител.

Тези 189 души ще треперят и ще се чудят дали дотогава някой няма да злоупотреби с това, че имената, ЕГН-тата, адресите, номерата и сроковете на валидност на личните им карти са свободно достъпни за стотици, ако не и вече хиляди души в интернет.

А през това време могат да си помислят дали не могат да заведат дело. Дело към онази институция, чието мото е "Отговорни днес, сигурни за утре". Ако животът беше ситком, тук щеше да има предварително записан смях.

Като че ли по-големият резултат от новото приложение на НАП е, че ако приходната агенция не е знаела номера на мобилния ви телефон досега, вече го знае.

Някъде из сървърите на НАП сега се трупа и един хубав списък с ЕГН-та, срещу които стоят телефонни номера. Те кротко чакат някой специалист по киберсигурност, фирма, предполагаемо забъркана в противодържавен заговор, или скучаещ гимназист да пробие системите и да ги вземе.

През това време за всички потенциални потърпевши от НАПleaks приложението се превърна в повод за шеги и закачки. Така и така не знаем какво се е случило с данните ни и какво може да се случи занапред, поне да се позабавляваме, нали така? Всеки смело споделя в личния си Facebook профил дали му се е паднало "ИМА" или "НЯМА", все едно става дума за резултати от матура, кандидат-студентски изпити или тест за бременност.

А другите харесват и коментират: "Браво, късметлия!", "Кой като теб" и "Къде мога и аз да видя?". Интересът към НАП никога преди не е бил толкова голям. За съжаление, не можем да се надяваме, че случилото се ще има образователен характер и ще направи българските граждани по-внимателни с личните им данни.

При условие че държавата не внимава достатъчно с тях, има ли изобщо смисъл?

Все пак от това как и този казус се превърна в повод за хвалби и споделяне на скрийншоти във Facebook проличава колко всъщност ни е грижа за privacy-то...

Антон Биров

Станете почитател на Класа