Чистотата в София остава в частни ръце

От Столична община предлагат София да бъде разделена на 6 зони за почистване, а частните фирми, които спечелят търга, да извършват тази дейност в продължение на 4 години - от лятото на 2010 г. до лятото на 2014 г.. Ако това решение бъде одобрено от Столичния общински съвет (СОС), на практика с 4 години ще се отложи и създаването на общинска фирма по чистотата.
Колкото и да е странно, именно идеята за общинско дружество, което да поеме сметосъбирането и сметоизвозването в София, обедини преди няколко месеца тогавашния кмет Бойко Борисов и най-отявлените му политически противници от БСП. Всички бяха съгласни, че не може която и да е частна фирма да изнудва столицата за пари, като използва за заложници на мръсотията близо два милиона граждани.
Истината е, че към момента Столична община няма ресурс сама да се заеме с чистотата в града, като създаде свое дружество. Проблемът дори не е толкова в липсата на средства, колкото в чисто организационен план. Поддръжката на огромния град изисква специализирана техника, човешки ресурс, финанси, технологично време. Ако отлагането на създаването на общинско дружество по чистотата е в името на по-добрата организация, 4 години са малък период. Но ако през това време софиянци за пореден път станат свидетели на слаби резултати за сметка на постоянно повишаваната цена на услугата, няма да простят отлагането. Точно затова и кметът Йорданка Фандъкова, и общинските съветници трябва да направят всичко възможно интересът на столичани да остане над интересите на фирмите по чистотата.

Станете почитател на Класа