След НАП: Нова измама с онлайн банкирането

Измамници се опитват да стигнат до паролите ни за електронно банкиране и да точат банковите ни сметки. Мошениците се възползват от притесненията на хората около хакването на личните им данни в НАП.

 

Във фалшиви имейли те обясняват на хората, че заради хакерската атака в Приходната агенция, е необходимо отново да въведем паролите си за електронно банкиране, за да подобрим сигурността си, става ясно и от медийни публикации.

 

Как да се предпазим? 

 

Темата коментира в "Здравей, България" по NOVA експертът по сигурност Спас Иванов.

Вложителите, които имат електронно банкиране да ползват двуфакторна нотификация – всеки път, когато превеждаме пари, да получаваме потвърдителен есемес, който да изисква от нас да въведем обратно код за сигурност, съветва Иванов.

"Банката ви праща съобщение, което ви казва: "За да потвърдите този превод, моля въведете този код обратно в банкирането. Това се изпраща само до един телефон", обясни Спас Иванов. По думите му изключително малко са банките, които не предоставят тази услуга.

Иванов подчерта, че банките изпращат имейли само с информативен характер и не призовават за действие.

Експертът обясни, че винаги се използва значимо събитие, новина за хакната банка, голяма компания - в случая НАП, за да може да се предизвика изкуствено доверие към имейлите, които получават потребителите. В случай че въведете паролата си във формата, която са ви предоставили, по всяка вероятност ще получат достъп до електронното ви банкиране, обясни Иванов. 

 

 

Станете почитател на Класа