Ракета се взриви в Шабла

При инцидента на учението в Шабла се взриви двигателят на ракетата, а бойната й глава е паднала в морето, откъдето ще бъде извадена от водолази, предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна.
На учението, провеждащо се на полигона в Шабла, при изстрелването на една от ракетите по мишена, една се взриви на няколко метра от земята. Огромен огън и дим се образува при взрива. Няма пострадали при инцидента. Ракетата е от тип КУБ. На мястото бяха президентът Георги Първанов и министърът на отбраната Николай Младенов. Няма нищо страшно, учението продължава. Нищо сериозно не се е случило. Ракетата се взриви на 50 метра от земята. Това каза пред БГНЕС министърът на отбраната Николай Младенов. Той потвърди, че по време на една от стрелбите със зенитно ракетен комплекс “КУБ” се самовзриви двигателя на ракетата на 50 метра от установката.
Тактическото ракетно учение “Есен 2009” е едно от най-важните учения за българската армия. За съжаление инцидентът показва, че се работи със стара техника. Изводът е, че трябва да се върнат приоритетите на въоръжените ни сили, коментира Николай Младенов.
По думите му трябва да се оптимизират разходите на Министерство на отбраната. Младенов каза още, че скъпите супници и розовите БМВ-та са символ на старата политика. Той допълни, че трябва да се разработи възможно най-скоро стратегия за националната сигурност, тъй като от много години стратегическите документи в областта на отбраната са остарели. Според него трябва да се използва интегриран подход, който да бъде въз основа на сериозни анализи и ангажименти.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа