Станишев: Притеснен съм, че няма сключени договори по ОП

Притеснен съм, че от 15 юли досега няма сключени договори за финансиране на оперативните програми. Това заяви бившият премиер Сергей Станишев преди началото на Консултативния съвет по въпросите за усвояването на еврофондовете към президента, предаде репортер на БГНЕС.
Той обяви, че до момента са подписани договори по седемте оперативни програми на обща стойност 3,600 млдр.лв. и изтъкна, че е много важно, те да стартират много бързо. Трябва продължи ускорено процеса за сключване на нови договори, тъй като, ако това бъде направено до края на тази година проектите ще могат да бъдат приключени до края 2013 г. Всички договори подписани след 1 януари 2010 г., ще имат срок за изпълнение две години, което сериозно ще затрудни, както фирмите , така и администрацията и общините, отбеляза Станишев. Според него трябва да има необходимата приемственост по въпросите за усвояването на еврофондовете и изтъкна, че е важно по време на Консултативния съвет, всички участници да получат обективна информация за законодателните приоритети на правителството, касаещи правосъдието и борбата с организираната престъпност и корупцията. Според експремиера , ако се изпълнят препоръките на ЕК залегнали в последния доклад за България, механизма за наблюдение на нашата страна, може да отпадне. Трябва да се прехвърля внимателно администрацията, свързана с проектите, кандидатстващи за финансиране по програмите, изтъкна още той. Противоречиви са обаче, мненията на различните представители на парламентарни групи, дали Консултативния съвет към президента трябваше да бъде свикан по-рано. Според Мартин Димитров срещата при президента по въпросите с усвояването на евросредства е трябвало да има още преди 1,5, когато започна и световната икономическа криза. Според него трябва да има много добър одит и анализ на всички ОП, максимално бързо, с конкретни предложения, дати и отговорници за отстраняване на дефектите, така ,че еврофондовете “да започнат да идват трайно в България“.
Според Лютви Местан именно сега е времето да бъде проведен такъв консултатитивен съвет. Местан изтъкна, че уважава усилието на президента да се опита да постигне консолидирана позиция между всички членове на съвета, по въпроси от национален интерес, каквито са днешните теми. Главният прокурор Борис Велчев, който също присъства на Консултативния съвет, изтъкна преди заседанието, че една от функциите на съвета, би била, да потвърди решенията за изпълнението на 57- те мерки, предложени от правосъдният министър Маргарита Попова и нейният екип за подобряване работата по усвояването на еврофондовете и преодоляване на критиките от последния доклад на ЕК. Ако сега различните парламентарни групи се обединят около тези мерки,то приемането им в НС би било много лесно, допълни Велчев.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа