Борисов: Отново сме на нулев етап с Белене

"За първи път от германската компания Ер Ве Е (RWE) признаха, че са обсъждали на няколко пъти с бившия премиер Станишев и препоръчали да не се харчат парите, докато не се направят финансовите разчети.
За съжаление тогавашното българско правителство е профукало тези пари и сега отново сме на нулев, изходен етап". Така отговори в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов на въпрос какво се случва с проекта за нова атомна централа. Борисов е говорил тази сутрин с представители на немската компания. В момента водим разговори с тях и обсъждаме как да се измъкнем от това блато, в което Станишев и компания са ни настанили, добави той. Според премиера Ер Ве Е могат да се измъкнат веднага, тъй като нямат неустойки, но чувството им за отговорност ги държи още в този проект. Затова и те като нас не се отказват и се чудят колко ще им струва, добави премиерът и за пореден път припомни, че сме помолили да не се инвестират и харчат пари, докато не се сключи споразумение.
Когато станем готови, ще кажем в края на октомври за съдбата на проекта АЕЦ "Белене", каза Борисов. По-рано днес, пред студентите от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), той заяви, че може да изнесе лекция как не трябва да се договаря един проект - без да имаш осигурено финансиране и без да имаш пазар. "Може ли да се прави договор и проект, и да се похарчат стотици милиони, без да се знае колко ще бъде крайната цена на централата и на електрическата енергия, както и кой ще строи съпътстващите мощности, които по думите му също са за няколко милиарда", каза премиерът който откри новата учебна година в университета. Преди дни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че общата сума, изразходвана за консултантски услуги по проекта за АЕЦ "Белене", е 95 097 985 евро и 5 204 632 долара. Общо за проекта досега били изхарчени около 1 млрд.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа