Областният управител на Шумен дава свой служител на прокурор за корупция

Областният управител на Шумен Димитър Александров обвини свой служител в корупция и днес ще сезира прокуратурата, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.
Д. Александров обяви, че старши експертът в отдел „Държавна собственост“ Вежди Хасан е искал пари от безработни, които уреждал на работа чрез собственото си НПО. В областна администрация вече са постъпили жалбите на 4 жени, които трябвало да му носят ежемесечно малки суми. Експертът получавал парите в кабинета си в сградата на Областна администрация. Неправителствената организация „Център за младежка инициатива“ миналата година спечелила проект по програма „От социални помощи към осигуряване на заетост“ и трябвало да намери 35 души да се грижат за 105 възрастни от 25 села в Шуменско. Хората били намерени от местното бюро по труда и вършили работата в продължение на 10 месеца. За труда си те получавали минимална работна заплата. „Ние извършихме нашата проверка, сега предаваме материалите на прокуратурата и тя е органът, който трябва да реши какво да предприеме. Служителят Вежди Хасан от днес е временно отстранен от работа“, каза областният управител Димитър Александров.
След пресконференцията Хасан (на снимката) бе открит все още на работното му място, на бюрото му лежеше оставката му, а първите му думи бяха „Сварвате ме неподготвен за изявление“. След няколко минути мълчание мъжът заяви, че подалите жалбите жени са били накарани да го направят. Той обаче не отрече, че е вземал пари от хората, които НПО-то му е наемало на работа. „Фондацията се издържа и от дарения и не мога да отрека, че има хора от тези, които са давали. Дарявали са малки суми, колкото искат“, каза Хасан. Той категорично отрече, че им е искал парите, за да бъдат включени в програмата. Уличеният в корупция държавен служител не можа да обясни защо бедни хора, наети по програма за безработни, са дарявали пари на организацията му. Вежди Хасан работи в шуменската Областна администрация от 8 години. На предните парламентарни избори бе на 7-мо място в листата на ДПС за народни представители.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа