Първа копка по интегрирания воден проект в руенското село Люляково

Днес, 30 септември и.д. кмет на община Руен Мирем Дервиш и кметът на село Люляково Добрин Стоянов направиха символична първа копка на дългоочаквания интегриран воден проект на селото, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.
На церемонията присъстваха още управителят на изпълнителя "Консорциум - Люляково" Радослав Гьорев, други ръководители на консорциума – изпълнител, заместник-кметовете на община Руен, общински съветници и много жители на селото. Това е най-мащабният инфраструктурен проект в общината с наименование ”Подобряване състоянието на басейна на р. Камчия чрез изпълнение на интегриран воден проект на с.Люляково, община Руен, област Бургас”. И.д. кмет на община Руен Мирем Дервиш се обърна към присъстващите с апел да си спомнят колко много усилия е коствало на всички, ангажирани с проекта да се доведат нещата дотук.”Това е един грандиозен проект за село Люляково и за нашата община. Никога няма да забравя деня, когато ръководени от доскорошния кмет на Руен Дурхан Мустафа внесохме три проекта в Министерството на околната среда и водите. Приоритет номер едно на нашата община и сега е изграждането на канализационна мрежа и водоснабдяване във всички населени места” каза Мирем Дервиш. Управителят на ”Консорциум Люляково” Радослав Гьорев подчерта, че консорциумът е обединение от седем фирми с изключително богат опит в изграждането на подобни обекти. ”Дружествата в консорциума разполагат с необходимата специализирана техника, с екипи от специалисти, с машини и съоръжения, както и със специфично ноу-хау. Всичко това ни дава възможност спокойно да приемем предизвикателството да изпълним за поставените кратки срокове технически обект, който е с такава сложност и обем” каза пред присъстващите Гьорев.
Според проектната документация има да се извърши доста сериозна работа за следващата година и половина, за да бъде завършен проекта. Изразена бе увереност, че изпълнителите ще направят всичко възможно това да се случи, въпреки забавянето от няколко месеца не по вина на общината или пък на консорциума - изпълнител. Проектът е на стойност 40 688 400 лв. и се финансира по Оперативна програма ”Околна среда 2007-2013”, приоритетна ос 1. Конкретно, проектът касае изграждане на вътрешна канализационна мрежа и събирателен колектор до пречиствателното съоръжение, реконструкция на вътрешната водопроводна система на Люляково, строителство на довеждащ напорен водопровод и помпена станция от деривация ”Камчия”, както и пречиствателна станция за битово фекални води. Стратегическата цел на проекта е подобряване на състоянието на басейна на р. Камчия на територията на община Руен. Основните ползватели на този инвестиционен проект са жителите на село Люляково. Изградената в резултат на проекта инфраструктура ще бъде предоставена за експлоатация и поддръжка на обслужващото района на община Руен водоснабдително дружество ”ВиК”ЕАД – Бургас въз основа на договор за присъединяване. Анализът на необходимостта на проекта ясно показва, че реализирането на този проект ще окаже сериозно влияние върху подобряване състоянието на околната среда и по – конкретно върху следните компоненти – вода, почва, отпадъци и биологично разнообразие. Сега съществуващата вътрешна водопроводна мрежа на село Люляково е изградена от етернитови тръби и е силно амортизирана, с многобройни аварии по трасето, характерен е недостиг на вода, особено през летните месеци. Изградената канализация е с малък диаметър и е заустена неправомерно в дерета, вливащи се директно в река Камчия без пречистване. Община Руен се намира във водосборната зона на Камчийския язовир, от който всъщност се подава вода за град Варна и още много селища по Северното Черноморие. Изграждането на пречиствателното съоръжение ще премахне заплахата от замърсяване на водата, която пият варненци и жителите на населените места, снабдяващи се с питейна вода от Камчийския язовир.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа