Събориха паметника в Славяново

Паметникът на незнайния турски войн в поповското село Славяново изненадващо беше съборен. Късно снощи, около 22:30 часа машина е съборила, обявената от РДНСК, незаконна постройка, предаде кореспондентът на БГНЕС в Търговище.
Мистериозен остава извършителят на събарянето. При всички положения е направено с фадрома или подобна техника. На мястото се бяха събрали неколцина жители на селото, които споделиха, че не са видели как паметника е бил съборен. Някои споделиха неофициално, че малко преди събарянето са видели фадрома и полицейски автомобил.
Кметът на селото Васил Стоилов разбра от медиите за събарянето на паметника. Той нямаше и идея кой може да го е съборил. „Предполагам, че 90% от населението на нашето населено место са доволни от свършената тази вечер работа. Това, което ги притесняваше хората, вече го няма. Аз също съм доволен, защото една подигравка с цялата държава вече я няма. Предполагам, че много хора ще изпитат удовлетворение от свършеното тази вечер, независимо който и да го е направил” – каза кметът Стоилов.Неколцината жители на селото, които се бяха събрали край паметника споделяха, че одобряват случилото се.
Край руините на паметника стоеше плакат, на които пишеше: Под небето всички сме равни – Юзеирови не ни разделяйте! Без вас си бяхме добре!
По повод събарянето на паметника пред националната телевизия премиерът Бойко Борисов заяви, че "прокуратурата и органите на сигурността са взели необходимите мерки по отношение на тези, които са го построили незаконно". Двама братя от селото, които живеят в Белгия, са поръчали построяването на паметника "в памет на всички онези, които са загинали по тези земи", имайки предвид не само българи християни, но и мюсюлмани от турски произход. Общественото мнение в България изтълкува този паметник като провокация. Двамата братя Али и Юзеир Юзеиров основаха в събота и мюсюлман-демократическа партия, въпреки, че конституцията забранява партии, създадени на етническа и религиозна основа. Партията, която още не е регистрирана, иска България, където около 12% от населението е мюсюлманско, да промени конституцията си, за да се обяви за "двунационална държава".
БГНЕС припомня, че вчера през деня прокуратурата и полицията направиха обиск в клуба в Славяново, основан от двамата братя Юзеирови и конфискуваха двайсетина книги по подозрение за разпространение на ислямистки идеи. Според специалистката по междуетнически отношения на Балканите Антонина Желязкова "няма етническо напрежение между мюсюлмани и християни в Славяново". Основаването на партия на братя Юзеирови представлява провокация срещу новото правово българско правителство, счита тя.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа