Николов-Стойков минават по бързата процедура

Софийски градски съд реши днес да гледа делото срещу Марио Николов, Людмил Стойков и още петима, обвинени в пране на пари, придобити по програма САПАРД, по съкратената процедура, предаде репортер на БГНЕС.
Всички подсъдими не се признаха за виновни и се съгласиха 7-ма от свидетелите, описани в приложението на обвинителния акт да бъдат заличени от списъка със свидетели. В съда няма да бъдат изслушани експертите, изготвили две съдебно-икономически експертизи по време на досъдебната фаза, както и тези, извършили пет графически експертизи, описани също към обвинителния акт. На следващото съдебно заседание ще бъдат разпитани останалите петима свидетели по делото и ще бъдат изслушани експертите, извършили банкова експертиза по време на досъдебното производство. Следващото заседание е на 14 октомври, от 9.30 часа.
Марио Николов и Людмил Стойков и още пет лица са подсъдими за пране на 7.5 милиона евро, източени от европрограмата САПАРД. Според обвинението това е ставало чрез купуването на стари машини за месопреработвателната промишленост, които са фактурирани като нови и за тях е ползвано финансиране от САПАРД. За схемата, в която участват и чужди гжраждани, които вече получиха присъди в Германия, сигнализира Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ. Връзката между двамата бизнесмени се оказа регистрирана в САЩ офшорка "Кингстън ентърпрайсис". Данните, получени чрез съдебна поръчка от САЩ, показват, че цялата субсидия по САПАРД в размер на 7.5 милиона евро, получена от фирмите на Марио Николов и приближените му, е превъртяна през офшорката. От там парите са "инвестирани" в курортния комплекс "Дюни", чийто бивш официален собственик е Людмил Стойков.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа