Масларова вероятно ще има достъп до одитите по „Красива България“

Бившият социален министър и настоящ депутат от Коалиция за България да получи достъп от резултатите по одитите на инспектората към Министерство на труда и социалната политика и вътрешния одитор, решиха депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
Молбата на социалното министерство е комисията да се произнесе по въпроса дали бившият социален министър има право да разгледа докладите по проект „Красива България“. Молбата й може да бъде удовлетворена, тъй като Масларова е депутат. Законът й дава право да се запознае с документацията, в която се посочват редица нарушения и финансови злоупотреби извършени по времето, когато тя е била председател на управителния съвет на проекта. По казуса дали да й бъде осигурен такъв, депутатите смятат, че може да се произнесе само прокуратурата, която вече е запозната с докладите. В комисията е бил получен отделен сигнал за нарушения на Емилия Масларова в нейния избирателен район - Стара Загора. Става въпрос за преустройството на сграда, което е струвало 20 568 000 лв. В сигнала се посочва персонално името на фирма „Конкордия“, която има един Булстрат- фирма Лена -предмет на контрол в 40-тото НС по въпроси свързани с горива.
По предложение на Яне Янев комисията ще възложи на националната агенция по приходите да направи проверка за част от сигналите, разглеждани по отношение на бившия социален министър Масларова. Освен тези нарушения в дома на Масларова е било открито пиано, за което се смята, че е собственост на Лора Каравелова. В 30 дневен срок трябва да се произнесе прокуратурата, като ще бъде съзирана и прокуратурата в Стара Загора. Органите на НАП ще проверяват за данъчни измами и доходите на всички физически лица посочени в сигналите, като най-спрягано е името на Венцислав Драганов. Чрез замени на няколко апартамента в Стара Загора са били придобити 4 имота- ресторанти, магазин и двуетажна масивна сграда. Личното мнение на Яне Янев е , че като длъжностно лице Масларова, трябва да има достъп до документацията, но има и друг проблем – дали при подадените сигнали няма конфликт на интереси на бившия министър. Янев се опасява, че ако има такива основания, Масларова ще бъде улеснена в пледоарията по своята защита. На практика тя ще трябва да се запознава със злоупотреби извършени по времето, когато е била председател на управителния съвет на "Красива България".

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа