Ивайло Калфин: Проблемите в БСП не са свързани с идейната ориентация

Колкото по-скоро БСП приема факта, че нейното призвание е да бъде една добра организирана опозиция, която да дава алтернативи на управлението, толкова по-добре. Това каза бившият външен министър и настоящ евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ивайло Калфин пред БНР.
Ивайло Калфин изрази надежда, че на предстоящия конгрес, който ще се проведе днес, да се поуталожат страстите около партията. Очевидно е, че в България без голяма лява партия, каквато е БСП, трудно може да се говори за организирано ляво движение, каза още Калфин. По думите му, проблемите в БСП са си личности в рамките на партията, а не са проблеми с идейната ориентация. Всичко, което е поставено като цели и изпълнявано от Социалистическата партия, са именно цели на европейската левица. Това са програми, свързани с ангажименти с хората, които са в по-трудно положение, по-тежко положение”.
Ивайло Калфин коментира и посещението на премиера Бойко Борисов във Франция и по-конкретно въпроса с френските корвети, които според Борисов са били обещавани „като на сватба” от кабинета на Станишев. На въпрос дали е имало обвързване на ангажимента към Франция и т.нар. „либийска криза” Калфин припомни, че въпросът с корветите е бил поет от правителството на НДСВ. По думите му тогава конкурсите са били недовършени. Правителството на БСП е взело решение, че страната не се нуждае от тези корвети и е закупило белгийските фрегати втора ръка. Калфин заяви, че по примера на „сватбарското обещание” премиерът Борисов е обещал Франция да извърши ремонт на фрегатите без никакви обществени поръчки през 2011 и 2012 година.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа