Делото срещу Вальо Топлото ще продължи през декември

Делото за безстопанственост срещу Валентин Димитров – Вальо Топлото ще продължи през декември, предаде репортер на БГНЕС.
На днешното съдебно заседание показания даде свидетелят Александър Найденов. По искане на наблюдаващия прокурор Божидар Джамбазов тази част на заседанието бе закрита, защото бе представена съдобно-психиатрична експертиза относно здравословното състояние на свидетеля. Делото ще продължи през декември, когато се очаква да бъдат разпитани последните двама свидетели. След това ще бъдат изслушани и изготвените три експертизи по делото. Подсъдими, освен бившият изпълнителен директор Валентин Димитров, са Иванка Диловска, Георги Рогачев, Пламен Василев, Георги Ненков и Илко Йоцев. Всички те са обвинени по член 219 от Наказателния кодекс.
БГНЕС припомня, че Валентин Димитров, заедно с Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев, всички те бивши членове на управителния борд на "Топлофикация - София", са обвинени за безстопанственост за времето между 2003 и 2006 година. Според прокуратурата щетата за дружеството е около 2 млн. лв. По това дело Софийски градски съд постанови осъдителни присъди през май тази година, като Димитров получи 14 години затвор. Топлото и Рогачев са подсъдими и по другото дело - за безстопанственост, част от която се състои в плащания за джакузита, джетове, скъпи френски сирена, хвойнов еликсир и над 70 вида различни луксозни стоки, плюс наем на луксозен джип “Лексус”. Всичките стоки са отчитани като представителни разходи за сметка на “Топлофикация” и са одобрявани от борда на директорите. Нанесените щети са за около 2 млн. лева. В края на май 2008 година Софийски районен съд осъди Валентин Димитров на 5-години лишаване от свобода за това, че като управител на фирма “Про Марк” ЕООД не е декларирал над 10 милиона лева при различни сделки. Заедно с 5 души от борда на “Топлофикация” е обвинен и за това, че е изтъргувал акции за 20 млн. евро в Австрия, от които е получил по сметките си 4 млн. евро. Има и отделно дело за сейфовете в “Пощенска банка”, в които са открити близо 2 млн. евро. Част от разследването е свързано и с прането на пари чрез фирмата на майка му – Цеца Димитрова.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа