Общинските съветници приеха промените в ОУП на столицата

С 53 за, 1 против, без въздържали се, бяха гласувани промените в общия градоустройствен план на София. Бяха приети промените за запазване и развиване на историческия план на София и предложението на БСП „Студентският град“ да бъде запазен като академичен център, предаде репортер на БГНЕС.
Не се прие предложението на БСП, Софияленд да остане за спорт и атракции. На това място ще се построи бизнес център, стана ясно на заседанието. Не приеха предложението на БСП да се промени статуквото на Западен парк, от територия за ниско строителство да остане само зелена територия. Не се прие и предложението на червените съветници гробищният парк да не бъде в Казичане, но общинските съветници решиха, ако се намери друго предложение, главния архитект на София да се ангажира и да се изгради там гробищен парк. Беше прочетена декларация на БСП за Софияленд и гробищния парк. Не съм очаквал да има единомислие по всички казуси, но фактът, че опозицията гласува почти изцяло за плана, демонстрира отговорност по проблемите на града. Това каза главният архитект на София Петър Диков, след приемането на промените в ОУП на София. За Студентски град сме на финала за завършване на подробния план. Дискотеките да бъдат извън кампусите, Зимният дворец не е дворец на спорта, а на дискотеките, каза Диков. Въпрос на конкретно решение на собственика е, да види дали да останат дискотеките в студентските общежития и съм убеден, че той ще го вземе, допълни той.
Софияленд беше престъпление към софиянци, каза общинският съветник от БСП Георги Кадиев, който единствен гласува против ОУП на София. Така предложеният план за мен беше бягство от отговорност. Против съм, решението югозападната част на Западния парк да бъде застроена, макар и с ниско строителство. Мнението ми е, че това трябва да остане част от Западния парк. Третият мотив да гласувам против е за гробищния парк, общината може да направи и по-добро предложение в тази насока, каза Кадиев. Въпреки, че механично планът предлага по-големи зелени площи, те са между кв.“Бенковски“ и край Околовръстното шосе. Искам повече зелени площи в центъра на София, каза Кадиев. Според него има логика, решението паркирането да бъде зонирано, но за разлика от съветника Радослав Тошев от ГЕРБ, смята че в различните части на столицата, трябва да има различни цени за паркиране.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа