Попова: МС ще гарантира финансовата независимост на съдебната система

На следващото си заседание Министерски съвет (МС) ще гласува акт, с който ще се гарантира финансовата независимост на съдебната система. Това заяви министърът на правосъдието Маргарита Попова, след работното съвещание между Министерството на финансите (МФ) и ВСС, което се проведе днес в Министерството на правосъдието (МП), предаде репортер на БГНЕС.
Попова обясни, че в решението ще е записано, че ВСС ще може да разполага с финансовата субсидии за съдебната система. Тя обаче не уточни каква сума в крайна сметка ще отпусне правителството на ВСС следващата сряда. Точната формулировка ще стане ясна друга седмица, обясни Попова и допълни, че актът ще бъде изготвен от МФ и не е ясно какво точно ще гласи той. Според министър Попов днес ВСС и МФ са стигнали до консенсус и са признали , че има проблем между комуникацията помежду им. Министърът предположи, че вероятно ВСС ще изчака решението на правителството и след това ще реши какво да прави и как да разпредели средствата за магистратите.
Нито стотинка от икономиите за работна заплата не са раздадени като 13-та или 14-та заплата за системата за Министерството на правосъдието, заяви министър Попова. Тя направи това уточнение по повод появилите се информации, че правосъдното министерство е раздавало коледни бонуси на служителите си. Икономиите от заплатите са 11 млн. лв., каза министърът и допълни, че част от тях са били отделени за поддръжка на затворите. Попова обаче каза, че в началото на декември с постановление на Министерски съвет (МС) са били раздадени допълнителни възнаграждения на хората, които работят в централната администрация на ведомството.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа