Хорхе Фуентес: Испания не се стреми към статута на звезда

Испания не се стреми към статута на звезда. Това заяви Хорхе Фуентес, посланик на Кралство Испания у нас, предаде репортер на БГНЕС.
Целите на Испанското председателство на Европейския съюз за следващите шест месеца, през които се надявам да няма много големи сътресения, са седем, допълни посланик Фуентес. На първо място, разбира се, е справянето с кризата – финансова и в реалната икономика. „Испания ще наблегне върху безработицата, засегнала 50 млн. граждани в ЕС”, подчерта той. Следващ приоритет на испанското председателството ще бъде прилагането на Лисабонския договор, за да могат новите институции в ЕС да заработят ефективно. На трето място в дейността на Испания ще залегне утвърждаването на позицията на ЕС в световен мащаб. Това включва приемането на обща спогодба по енергийните въпроси, затвърждаване на резултатите от климатичната конференция в Копенхаген, помощ за развиващите се страни, защита на човешките права. „За Испания от особено голямо значение е миграцията и ще се спрем върху нея”, каза посланик Фуентес. Той заяви, че в приоритетите на Испания попада и разширяването на Съюза, в който около 20 страни все още се надяват да влязат. Той изрази оптимизъм за по-бързото присъединяване на Хърватия и Турция. Новото ръководство на ЕС ще разчита и на добре балансирана външна политика, като ще се проведат 9 срещи на върха. Последните два приоритета, по думите на испанския посланик, са свързани с България – присъединяването на страната в Шенген за 18-те месеца съвместно сътрудничество с Белгия и Унгария и прилагането на Лисабонския договор в България. „България да не прибързва особено що се отнася до присъединяването в Еврозоната”, препоръча Н.Пр. Фуентес, като подчерта, че членството в Еврозоната е свързано както с по-голяма икономическа стабилност, така и с по-високи цени.
„Борбата с корупцията е абсолютно задължителна”, категоричен бе Фуентес. Той заяви, че Испания е решена да подкрепи българското правителство в борбата с корупцията, но от друга страна каза, че ЕС отделя много значителни средства за страната и е необходима пълна прозрачност на изразходването им. „Обичам да казвам, че тези пари не падат от небето, а от моя, от вашия джоб”, коментира Фуентес. „Всички държави в ЕС, в това число и Испания, разбират аспирациите на България за постигането на тези две цели – влизането в Еврозоната и Шенген”, посочи още той. Испанският посланик ще работи в тясно сътрудничество с посланиците на Белгия и Унгария в България Катрин Раймаркерс и Джудит Ланг. „Целта на нашето трио е да се осигури приемственост в работата на ЕС”, обясни той. Хорхе Фуентес коментира и спора между Македония и Гърция за името. Според него, той без съмнение ще се отрази на ЕС, но Гърция има готовност да реши спора. От друга страна, докато този спор продължава пътят и към ЕС и НАТО на Македония е отрязан. Въпросът с присъединяването на Турция към ЕС е далеч по-сложен, защото има редица фактори, които ще затруднят интеграцията й. На първо място – тя ще стане най-голямата страна-членка, на второ място над 80 млн. мюсюлмани ще населят Европа. Но неблагоприятно за Съюза, според посланика на Кралство Испания, е тя да не се присъедини, защото в противен случай може да сключи редица пактове с други организации.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа