Алексей Петров: Бях арестуван с изфабрикувана справка на ДАНС

На 10 февруари бях арестуван унизително единствено на основанието на изфабрикувана справка на ДАНС. Това заяви в последната си дума пред съда Алексей Петров, предаде репортер на БГНЕС.
Той определи тази справка като изфабрикувана, целяща да го обвини, че е организатор и ръководител на престъпна група. Алексей Петров заяви, че се работи злонамерено срещу него. Той визира публичната дейност на министър Цветан Цветанов, всички засегнати по някакъв начин от Алексей Петров, да се обърнат към прокуратурата. Алексей Петров бе категоричен, че всичко свързано с него е публично и известно, защото той е бил проверяван многократно от службите, а неговото кадрово досие е публично. “От биографията си не се срамувам, напротив – гордея се”, заяви още той пред състава на Софийския апелативен съд.
Преди разглеждането на мярката му за неотклонение в Софийския апелативен съд Петров заяви, че високият рейтинг на премиера е причина още да е в ареста, а не високият обществен интерес. “Поисках да кажа какъв е посттоталитарния модел на управление на службите, но от комисията за контрол на ДАНС не ми позволиха”, каза той. БГНЕС припомня, че Алексей Петров бе задържан при операция “Октопод" през месец февруари тази година. "Няма една фактура, която да доказва пране на пари, няма едно доказателство за трайно структурирана група с общ престъпен умисъл. Макар и работно, обвинението не съдържа никаква конкретика". Това каза пред съда един от адвокатите на Алексей Петров Васил Василев. Вчера Алексей Петров се обърна към Волен Сидеров в качеството му на председател на Комисията за контрол на ДАНС в Народното събрание с молба да разсекрети предоставената от него информация за използвания от специалните служби своеобразен модел за отстраняване на неудобните хора.
Алексей Петров посочи още, че след напускането на Специализирания отряд за борба с тероризма е получил висока професионална и психологическа оценка. След 1992 г. той е работил в различни граждански организации за борба със силовите групировки СИК и ВИС, посочи Петров. "Аз бях от другата страна на барикадата", заяви още Алексей Петров. Той бе категоричен, че в този период не се е познавал с бившия главен прокурор Никола Филчев. Алексей Петров заяви още, че след 94-та год. е бил нещатен служител на Звеното за борба с организираната престъпност. В периода 2000-2002 г. преди да постъпи на работа в службите, е проверяван щателно. След 2002 г., когато започва работа като секретен сътрудник, не е имал досег до информация, с която по думите му не е трябвало да разполага, заяви още Петров. Той допълни, че стриктно е спазвал правилата за работа с квалифицирана информация. На 1 септември 2009 г. той по собствено желание е напуснал работата си в ДАНС. В заключение Алексей Петров посочи, че 2 месеца след неговия арест, няма данни за организира престъпна група, ръководена от него.
От своя страна адвокат Ина Лулчева в своите пледоарии заяви, че след 12 февруари са разпитани общо 9 свидетели, което по-скоро говори за едно бездействие от страна на прокуратурата. Тя смята, че обвинението по чл. 321, от НК за организирана престъпна група от 1997-2010 г. не е обосновано. По думите на адвоката едно от другите обвинения – за указване на натиск и заплахи за прехвърляне на имущество се опровергава от показанията на ключови свидетели на самата прокуратура. Адвокат Лулчева заяви, че мотивът обществения интерес да обоснове оставянето на Алексей Петров в ареста, не издържа на критика. Лулчева бе категорична, че понятието „обществен интерес“ не дефинира, посочвайки, че това не може да бъде медийния интерес нито любопитството. Своите пледоарии тя завърши с думите, че не само няма доказателства, но дори и данни, с някакви действия Алексей Петров да е засегнал обществения ред.
Другият адвокат на Алексей Петров Васил Василев заяви, че няма данни и доказателства за структурирана престъпна дейност. Василев посочи още, че няма и една фактура, която да е фалшива или с невярно съдържание, след като се твърди, че Алексей Петров е извършил и данъчно престъпление. Според Василев обвинението срещу Алексей Петров е формулирано като от министър на вътрешните работи, а не по каноните на наказателния процес. Предстои пледоарията и на защитата на другия обвиняем Марчело Джотолов, след което съдът ще излезе със своето решение.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа