"Подкрепа" подкрепя икономическата програма за растеж на ССД

София /КРОСС/ На  официална среща-разговор между Управителния съвет на ССД и ръководството на КТ "Подкрепа" бе разгледана  Програма за икономическа стабилизация и растеж, разработена от партията.
По време на разговорите, д-р К. Тренчев сподели, че експертите на КТ "Подкрепа" също следят с тревога показателите на траен икономически спад, който бележи икономиката и подчерта, че подкрепят икономическата логика на това предложение, тъй като представената от ССД Програма е първия опит от месеци насам да се даде една обобщена визия за развитието на страната. Ръководството на КТ "Подкрепа" смята също, че на база на предложената Програма, отделни части от нея биха могли да се доразвиват, доразработват и да се включат още детайли. От КТ "Подкрепа" подкрепят констатацията, че в момента страната е в тежка икономическа, а не във финансова криза и има необходимост от спешни мерки за постигане на икономически растеж.
Като изложи с икономически аргументи и в детайли отделните пунктове от Програмата, председателят на ССД Стефан Софиянски подчерта, че те не възразяват върху "посягането" на фискалния резерв в такъв труден икономически момент, стига да има ясна програма и правила какво точно ще се съживи и къде ще се въздейства с тези средства. Софиянски припомни позицията си, че един от механизмите за съживяване на потреблението е повишаването на пенсиите, но не се нае да прогнозира точно с какъв процент, тъй като обясни, че сумата е свързана с БВП. От ССД смятат, обаче, че не бива да се преминава към т.н."замразяване" на заплатите, те макар и бавно и с риск за известна инфлация трябва да се движат нагоре. Прогнозата е и за поскъпване на храните през есента. Позицията на ССД е също, че в този момент по-ефективно е ставката на ДДС да е 18%, а не да се повишава.


/КП/

Станете почитател на Класа