КЗП започва проверки безопасни ли са велосипедите

София /КРОСС/ Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проверява дали магазините продават безопасни детски велосипеди. С това започва националната кампания "Безопасност на велосипедите". В зависимост от височината, детските колела са три размера - до 43.5 см., от 43.5 до 63.5 см. и над 63.5 см. Те трябва да имат надеждни помощни колелца, защитен кожух на веригите, инструкции за безопасност от производителя и документ за съответствие с европейските стандарти.

Помощните колелца трябва да са тествани технически, за да се избегне риска да се деформират при употреба и детето да падне от колелото. Ако велосипедът няма предпазен кожух на веригата, крачето на детето може да се заклещи между веригата и зъбното колело.

КЗП ще проверява велосипедите с височина над 43.5 см. и тези до 43.5 см., които нямат маркировка "СЕ". Кампанията има две основни цели. Потребителите да се информират на какво да обръщат внимание, когато купуват велосипеди (особено детски), а търговците да предлагат модели, които отговарят на европейските стандарти за безопасност.

Планински велосипед без защитно покритие на веригата. Има риск колоездачът да се пореже, дрехите му да се захванат за веригата и да се стигне до инцидент.

Снимка: Европейска система "РАПЕКС"

/КП/

Станете почитател на Класа