Велопоход в защита на царския орел

София /КРОСС/ На 23 април тази година четирима пенсионирани регионални директори на холандското природозащитно дружество "Натурмонументен" започнаха велопоход от езерото Наарермеер (Холандия) до Сакар и бреговете на Черно море, за да популяризират опазването на Европейската природа. Пътуването с велосипеди, на Герт ван дер Слике, Фейко Принс, Ян Вилем ван Алкемаде и Иън де Бор започна от ез. Наардермеер. Разположено в центъра на Холандия, което е един от най-старите резервати в страната. Предвидено е дългото пътуване да приключи на другия край на Континента в Сакар планина в югоизточна България на границата с Турция. Очаква се четиримата велосипедисти приключат пътуването си около 10 - 11 юни.
Зелени Балкани е партньор на това амбициозно пътуване и е своеобразен домакин на четиримата ентусиасти за района на Сакар. Защо точно до Сакар? Граничната планина е съхранила изключително високо ниво на биоразнообразие и попада в обхвата на международната инициатива Европейски Зелен Пояс. Районът на Сакар планина е едно от последните места в Европа, където се среща величественият царски орел. Тук е и най-плътната и стабилна популация на вида в България. Със своите внушителни осанка и размери - размах на крилете около 2 метра, тази птица е символична за хищните птици в Европа. Същевременно, царският орел е изчезнал от много европейски страни и неговото оцеляване е изправено пред редица заплахи. Така величествената птица символизира красотата и уязвимостта на природата в Европа. Царските орли, заемащи пограничния район на България и Турция, са свързващото звено между европейската популация на вида и орлите обитаващи Азия. Този факт допълнително засилва значимостта на опазването на района и обитаващите го царски орли.
Защо се осъществява това пътуване? Основната цел на това предизвикателство е да привлече вниманието към това, колко е важно опазването на все още запазената природа в Европа. Също така тази благородна инициатива цели да потърси подкрепа за всички тези организации и хора, които се опитват да опазят природата. Нерядко природозащитниците се нуждаят най-много точно от това - подкрепата и разбирането от страна на обществеността.
Велопоходът от 3500 км преминава през природни резервати в Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Румъния и България. Всички тези резервати са част от Европейската екологична мрежа или казано с други думи гръбнака на природата в Европа. Тези райони често са под негативното въздействие на замърсяване на водите и въздуха, интензивно земеделие и урбанизация. Природозащитниците в тези райони поддържат резерватите с огромни количества ентусиазъм и минимални финансови ресурси.


/ДК/

 


Станете почитател на Класа