Домашен арест за участник в група, източвала банкови сметки

Варна /КРОСС/ Окръжният съд във Варна измени в по-лека мярката за процесуална принуда на Кирил Иванов, един от тримата мъже, разследвани затова, че като част от престъпна група във Варна, източвали банкови сметки, като изготвяли фалшиви и преправяли истински платежни инструменти. Съдът определи той да търпи втората по тежест мярка - "домашен арест", съобщиха от пресцентъра на институцията.


25 годишният треньор по плуване беше арестуван на 12 март, тази година, въпреки, че досъдебното производство е започнало през април миналата година. След претърсването на 8 адреса във Варна и на два автомобила полицаите иззеха множество технически средства : 6 лаптопа, 3 компютъра,, скимиращо устройство, заготовка за скимиране, 50 бели пластики, повече от 80 000 лева, 4 газови пистолети и наркотични вещества. Освен Кирил, тогава бяха задържани Станимир Малчев /31/ и Денис Георгиев/21 год./. От самото начало прокуратурата поиска за Денис "домашен арест", а Кирил и Станимир останаха в ареста.


Днес съдът прие и приложи по делото множество доказателства, свързани с досъдебното производство, справки, експертизи и други материали. Сред тях е и обясненията на Кирил за физическа саморазправа, възникнала в следствения арест, при която той пострадал. Съдът се запозна и със справка от финансова институция, която установява многобройни парични преводи чрез WESTERN UNION, които Кирил получавал от чужбина и изпращал. Обвинението припомни, че младият мъж, който има двойно гражданство /българско и украинско/ системно е извличал банкова информация и я изпращал по Скайп, за да бъде нанесена върху белите пластики. При задържането от дома му иззели 14 000 лева и малко количество марихуана.


Както при първоначалния арест, така и днес, два месеца и половина по-късно, съдът коментира, че събраните доказателства не подкрепят обвинението, че Кирил е участвал в изготвянето на фалшификатите и в преправянето на истинските платежни инструменти. А точно такова обвинение му е повдигнато. За съда е безспорно съпричастието му към престъпната дейност на групата, но не и конкретно към това деяние. Съдът счита, че е предоставил достатъчно време на следствените органи да прецизират обвинението. Иззетите от него технически средства и веществени доказателства са предадени на експертите за оценка. Кирил има чисто съдебно минало и постоянен адрес. Съдът преценява, че в настоящия момент най-адекватната процесуална мярка за принуда спрямо него може да е "домашен арест". Това ще гарантира сигурността, че обвиняемият няма да се укрие или да напусне страната.


Днешното определение на Варненския окръжен съд подлежи на протест или жалба пред Апелативния съд на 8 юни от 10,00 часа.

/АС/

Станете почитател на Класа