Томислав Дончев: Най-голямата битка е за модернизация на българската администрация

София /КРОСС/ Със сигурност бих могъл да имам ключова роля в процеса по усвояване на еврофондове, но това е отборна игра. Това каза пред Радио К2 министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев в отговор на въпроса дали той е министърът, чиято ръка ще ни отвори вратата към евросредствата.

"Поддържането на добър диалог не само с ЕК, но и с всички държави членки е добър знак за повече реализирани проекти и повече пари. Добрият диалог от една страна е гаранция ние да обясним какви проблеми имаме, ако е нужно да получим подкрепа и разбира се, да няма съмнения и подозрения, както и последващи действия". Така Томислав Дончев коментира  срещата с посланиците на страните-членки на ЕС у нас.


Един от основните инструменти за ускоряване на процеса по усвояване на евросредства са нормативните документи, подчерта министърът и допълни, че първите крачки в тази посока вече са направени. "Когато говорим за средства от еврофондове, освен всичко друго, най-голямата битка е за процеса на модернизация на българската администрация", обясни още Дончев. "Наличието на пари не означава, че те автоматично ще отидат там, където има нужда от тях. Трябва да се разработят качествени проекти, да помогнем на администрациите в самите общини. Правим всичко възможно есента на тази година да стартираме мащабна кампания за обучение в общините. Това е обучение за придобиване на прагматични умения за управление на процеси и финанси и това ще направи екипите по-добри в този процес".

Принципите не са въпрос на фриволно решение, каза министърът по усвояване на еврофондове в отговор на въпрос от кои свои принципи няма да отстъпи. "В ЕС има принципи, неподвластни на каквато и да е политическа конюнктура. Интересно е не че някой се опитва да краде, а каква е реакцията на държавата. Ако всички по веригата реагират адекватно, европейкските данъкоплатци са спокойни за парите", каза Томислав Дончев. Той подчерта, че последното писмо на ЕК е едно от първите, в което думите корупция и спрени пари не се употребяват. "Създали сме увереност в европейските партньори, че държавата има добра имунна система. Друга добра крачка е диалогът с ЕК и държавите членки и се надявам скоро да имаме още по-бърз темп на усвояване на евросредствата", обобщи министър Дончев.


/РА/

Станете почитател на Класа