Вдигат пенсиите с инфлацията?

София /КРОСС/ Пенсиите от 1 юли може да бъдат увеличени с 1,9%, колкото е очакваният процент на инфлация за т.г., показват сметките на социални експерти, пише в. "Труд". В близките дни предложението ще бъде гледано от тристранния съвет. От петък той поднови обсъждането на мерките за усъвършенстване на пенсионния модел и за финансова стабилност на системата.

Идеята предвижда да се измисли по-гъвкав механизъм за осъвременяване на пенсиите, който да отчита инфлацията, динамиката на брутния вътрешен продукт (БВП) и осигурителния доход. Иначе казано - механизъм, който да се връзва с постния бюджет и кризисните времена.

 

Затова се предлага да използваме опита на Унгария. Там, ако ръстът на БВП е под 3%, какъвто се очаква у нас за т.г., увеличението на пенсиите е с коефициент, равен на 100% от инфлацията. Ако ръстът е между 3 и 3,9%, коефициентът е равен на 80% от инфлацията и 20% от номиналния ръст на осигурителния доход и т.н.

Чак когато реалният ръст на БВП стане 5%, тогава повишението на парите за старост е с процент, равен на половината от инфлацията и половината от нарастването на осигурителния доход. Последната схема е близка до т.нар. швейцарско правило, по което досега се индексираха пенсиите у нас. В началото на годината социалният министър Тотю Младенов обяви, че пенсиите трябва да нараснат поне с 5%, стига бюджетът да позволи това.

 

/АБ/

Станете почитател на Класа