Референдум в Словения за граничния спор с Хърватия

Любляна, Словения /КРОСС/ Днес в Словения се провежда референдум по отношение на урегулирането на граничния спор с Хърватия, съобщават местните медии. Избирателите трябва или да потвърдят, или да отхвърлят договореността, постигната от лидерите на двете страни - спорът да бъде разрешен от международна арбитражна комисия.
Става въпрос за морската граница в залива Пиран. Словения настоява да й бъде предоставен пряк излаз в международни води, а Хърватия твърди, че такъв достъп е възможен единствено през нейните териториални води. Този спор е една от пречките по пътя за влизането на Хърватия в ЕС.

18-годишният спор засяга достъпа до международни води, който е особено важен за Словения, защото нейната брегова ивица е дълга само 46 км. Обширното хърватско адриатическо крайбрежие се простира на 1 700 км. Хърватия, обаче, настоява, че граничната линия трябва да бъде прокарана по средата на залива Пиран, което според Словения ще отнеме на нейните кораби възможността за директен достъп до открито море.

 

/ВН/

Станете почитател на Класа