БСП и ДПС ще искат съвместно вот на недоверие срещу кабинета

Двете най-големи опозиционни партии – БСП и ДПС, обявиха причините за провеждане на вот на недоверие срещу кабинета „Борисов“. Това стана ясно след изказванията на техните ръководства на две пресконференции вчера. Днес се очаква да започнат преговорите между двете партии за евентуални общи действия по внасяне на вота на недоверие.
„Има основание за внасяне на два вота на недоверие. Първият - по отношение на икономическата и социалната сфера, а другият - на сигурността“, каза председателят на НС на БСП Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Лидерът на социалистите каза, че ще търсят диалог и с други парламентарни групи, освен с тази на ДПС.
Според Станишев основният провал на кабинета е задълбочаването на кризата в социалната и икономическата сфера. Той беше категоричен, че другата тема за недоверие към кабинета е свързана със сигурността. „Освен провалите по отношение на Шенген, с трите унищожителни доклада от Европейската асоциация на съдиите, Европол, както и доклада на експерти на ООН, МВР все повече се превръща в предизборния щаб на ГЕРБ“, каза левият лидер.
Депутатът от БСП Ангел Найденов заяви, че правителството е приело кратка антикризисна програма, която съдържаше около 90 антикризисни мерки. „Преди да чуем каквото и да е за изпълнението на тези антикризисни мерки, бе приета нова антикризисна програма. Така и не дочакахме да чуем какъв процент от тези 150 мерки са изпълнени“, каза той.
„Към втората година от управлението на Бойко Борисов са назрели условията да се иска вот на недоверие за цялостната политика на кабинета. Това е категоричната позиция на ДПС“, каза заместник-председателят на ДПС и на ПГ на партията Лютви Местан. Той също обяви, че ще търсят подкрепа от всички парламентарни сили без „Атака“.
„Не се притеснявам от подготвяния вот на недоверие“, заяви вчера в Панагюрище премиерът Бойко Борисов. Според него БСП се дразни от това, че държавата върви добре.

Станете почитател на Класа