Опозицията иска вот на недоверие и избори 3 в 1

Правителството е изчерпано. Целта на вота на недоверие трябва да бъдат предсрочни избори за парламент и провеждане на избори 3 в 1 – за президент, за Народно събрание и за местно самоуправление. С тази обща позиция излязоха вчера ръководствата на Коалиция за България и на ДПС след консултации в парламента между двете политически сили за внасяне на вот на недоверие към кабинета на ГЕРБ.
Лидерът на БСП Сергей Станишев съобщи, че по време на разговорите с ДПС са разгледани два варианта. Първият е да има два вота - по секторна политика и след това вот за цялостна политика. Вторият вариант е да се внесе само един вот на недоверие за цялостната политика.
„Според мен по-добре е да се проведе вот по определена тема, като най-актуалната тема от моя гледна точка е провалът на правителството в антикризисната политика”, заяви Станишев. По думите му трябва да се отчетат конституционните и тактическите аспекти на внасяне на един вот на недоверие. Левицата ще търси контакти и с другите опозиционни политически сили.
Правителството стои стабилно, имаме необходимата подкрепа в Народното събрание и нищо не налага избори 3 в 1 през есента, коментира по-късно вчера Искра Фидосова от ГЕРБ. Тя нарече казаното от БСП и ДПС "заиграване на котка и мишка всеки ден".
Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев я допълни с тезата, че изборите 3 в 1 са хипотеза БСП и ДПС да застанат с молещи очи пред президента Първанов, който да назначи служебно правителство. "Ето това няма да допуснем", категоричен бе той. Велчев припомни на опозицията за собствените им управленски провали и нарече това тяхно състояние амнезия. Според него те целят повишаване на рейтинга си с инициирането на вота на недоверие.

Станете почитател на Класа