Душана Здравкова подаде оставка като съдия

Бившият евродепутат от ГЕРБ Душана Здравкова подаде оставка като съдия във Варненския окръжен съд. Тя обяви напускането си на съдебната система чрез отворено писмо до медиите вчера.
„Причините за оставката са много, но взех решението си окончателно след избора от ВСС на председател на Софийския градски съд“, обясни Здравкова.
„Никакви външни проверки няма да ни помогнат, ако сами не се изправим срещу лицемерието и демагогията“, посочи Здравкова и допълни, че "гръбнакът на система е пречупен".
„Изборът на председателя на СГС прехвърли мярката на обществената и професионалната търпимост“, посочва още бившата евродепутатка. В писмото тя обяснява, че като дългогодишен съдия застава до колегите си от ВСС, които са устояли на натиска и са гласували „против поредния опит да бъде подчинена независимата по конституция съдебна власт“. Здравкова призовава още „всички съдии в България да се противопоставят на поредния манипулиран избор и да подкрепят малкото, но почтени членове на ВСС, които гласуваха „против“ поредния „удобен на властта, но не и за гражданите съдия.“
Няколко часа по-късно отворено писмо до медиите изпрати и загубилата в надпреварата за шефския пост в СГС Величка Цанова, която до момента изпълняваше поста и.д. председател на съда. В него тя призовава вътрешния министър Цветан Цветанов да й се извини за казаното от него в сряда, че е партийна кандидатура, визирайки фамилията на съпруга й – Гечев. В писмото си тя заявява, че няма никакви роднински връзки с министъра на икономическото развитие в кабинета „Виденов“ Румен Гечев или с член „на друго правителство преди или след това“.
Твърдения за роднинство между Цанова и Румен Гечев се появиха преди дни в медиите. „Не съм привърженик на безплодната полемика, която без съмнение е налице, но тогава, когато се засяга не само моето добро име, но и това на моя съпруг и неговата фамилия, считам за необходимо да заявя, че твърденията за някаква политическа зависимост само въз основа на съвпадението на фамилното име са не само безотговорни, но и опасни, като се имат предвид позицията на вътрешния министър и произхождащият от нея властови ресурс“, пише Цанова в писмото си.

Станете почитател на Класа