Меглена Кунева поиска да е президент на гражданите и на промяната

Президентската институция трябва да олицетворява единството и да засили гласа на гражданите, заяви вчера Меглена Кунева в столичния хотел „Радисън“, обявявайки кандидатурата си за президент на България.
Тук съм, за да свикам мнозинството на България, декларира Кунева и мотивира желанието си за реформи с това, че на петата година от членството си в Европейския съюз в страната има „поразителни дефицити на реформаторство, на самочувствие, свобода, откритост, справедливост. По думите на бившия еврокомисар „децата ни бягат в мечтите си, ние бягаме в гнева си. Жизненоважно е да сменим курса, България се отдалечава от Европа, защото духом се връща в миналото си.”
Седмица след като бе публично обявено, че кандидатурата на Кунева ще бъде издигната от инициативен комитет, членовете му се обозначиха и показаха. Проявата бе афиширана като среща на Меглена Кунева с широката общественост. Но гражданите по неволя бяха малцинство сред многото представители на НДСВ – включително основателя на партията Симеон Сакскобургготски, мандатоносителката на управлението му Весела Драганова, ексфинансовия министър Милен Велчев.
Бившият вицепремиер Николай Василев, председателят на 39-ото НС Огнян Герджиков, министърът на образованието Даниел Вълчев и Борислав Цеков пък бяха под светлината на прожекторите в качеството си на членове на инициативния граждански комитет, издигнал кандидатурата на Меглена Кунева. Тук бе и човекът парламент Гиньо Ганев, както и повечето от шефовете на големите социологически агенции.
Нямам комплекси, че не мога да се справя с президентските правомощия в областта на военното командване, затова няма да търся вицепрезидент в такава посока, каза Кунева в отговор на въпрос.
Има четири предизвикателства, които Кунева смята да постави в центъра на своята работа като бъдещ държавен глава - обедняването, демографският срив, образованието и здравеопазването.
До десет дни предизборната й платформа ще бъде предложена за обсъждане. Кунева беше категорична, че няма да иска по-големи президентски правомощия. Най-големите проблеми на нацията не са в недостига на власт, а в недостига на глас, заяви бившият еврокомисар. Тя риторично попита ще помогнат ли по-големи правомощия за по-качествено образование, култура или за по-добър образ на България пред света.


53-ма в инициативния комитет

Инициативният комитет, издигнал кандидатурата на г-жа Меглена Кунева за президент, се състои от 53-ма членове - хора на изкуството, на академичните среди, общественици, както и представители на Гражданската мрежа към Института за модерна политика. Сред тях са /по азбучен ред/ Антони Георгиев, писател и журналист, гл. редактор на сп. Vagabond, Бояна Петрова, преводач и книгоразпространител, Георги Чапкънов, скулптор, Даниел Вълчев, бивш вицепремиер и министър на образованието, Димитър Ангелов, политически затворник в годините преди 1989 г., поп певецът Дони, актьорът Иван Радоев, кинорежисьорката Иглика Трифонова, актрисата Йоана Буковска, Коцето-Калки, банкерът и икономист Любомир Христов, Мариана Попова, поп певица,
бившият вицепремиер Николай Василев, проф. Огнян Герджиков, председател на 39-ото НС, преподавател по право, волейболистът Пламен Константинов, Теодора Захариева от Български пациентски форум, актьорът Чочо Попйорданов.



МНЕНИЯ


Симеон Сакскобургготски, бивш премиер: Запазила е човешкото в себе си
Меглена Кунева освен всичките й компетенции е запазила човешкото в себе си. И мисля, че в политиката трябва да има и такъв подход. Не трябва да се търсят сблъсъци, защото на народа му е дошло вече в повече от това. Трябва да има уважение, да се гласува "за", а не "против", да не се търсят интриги.
Не съм гадач, не мога да прогнозирам кои партии биха подкрепили кандидатурата на г-жа Кунева.

Иван Костов, лидер на ДСБ: Това е кандидат-президентът на тройната коалиция
Ще коментирам само с едно изречение: Меглена Кунева е кандидатура на тройната коалиция. Кандидатурата й е толкова силна, колкото е силна тройната коалиция. Ще разберете логиката, по която съм направил извода си, като се очертаят застаналите зад нея, като видите конфигурацията.

Коцето-Калки, поп изпълнител: Всеки, който защитава кауза, има своя шанс
В голяма степен причината да се включа в инициативния комитет е в голямото обаяние на г-жа Меглена Кунева, но несъмнено съм мотивиран и от невероятните й професионални качества. Убеден съм, че тя е човек, който и като президент ще застава зад хората в България, зад майките, зад дейците на науката и културата, зад потребителите. Това са неща, които ме вълнуват като гражданин... Всеки, който тръгне да защитава кауза, а не нечии интереси, има своя шанс.

Милен Велчев, бивш министър на финансите: Трябва да бъде променен курсът на управлението
Аз не съм в инициативния комитет, но присъствието ми тук означава подкрепа за кандидатурата на г-жа Меглена Кунева. Смятам, че трябва да бъде променен курсът на управление на България. Страната ни трябва да се приближава към Европа, а не да се отдалечава от нея.
Г-жа Кунева има определен шанс за успех. Естествено, това зависи и от останалите кандидатури.

Мирослава Радева, социолог: Големите партии се подразниха от смелостта й
Нейната кандидатура подразни големите партии и те проявяват агресия, защото разваля предварителните им планове да се надлъгват, да чакат до последния момент, преди да обявят своите кандидати. Те са ядосани, защото изведнъж са принудени да действат. Налага се да го направят, а не им се ще. Но аз съм убедена, че такъв тип агресивно поведение ще помогне на Меглена Кунева. Освен това е много трудно да действаш, когато си като Буридановото магаре – стоиш пред две еднакви и равноотдалечени купи сено и не знаеш към коя да посегнеш. Това го казвам за онези партии, които в крайна сметка ще я подкрепят.

Сергей Станишев, лидер на БСП: Не съм изненадан
Номинацията на Меглена Кунева не е изненада за мен лично предвид обществената й дейност през последните месеци. Смятам, че тази номинация ще спомогне за "голямата цел на всички" - да намалим резултата на ГЕРБ. Меглена Кунева е добра и сериозна кандидатура. Колкото повече активни и авторитетни кандидатури има, толкова по-добре за самата надпревара, това ще повиши изборната активност и е едно от условията ГЕРБ да не постигнат своя резултат. БСП ще има своя кандидат, рано е да се говори как бихме постъпили при балотаж.

Румяна Коларова, социолог: Очаквам спад на подкрепата
След издигането на президентската кандидатура на Кунева рейтингът й най-вероятно ще започне да спада. Това е сериозният негатив на издигането на кандидатурата й в момента. Може би и това е сериозният негатив на начина, по който беше избрано да бъде рекламирана тази кандидатура - с много голяма публична подкрепа. Знаете, че нейният рейтинг персонално се оценява доста високо, а за съжаление аз не виждам как ще се задържи това високо ниво. Защото в момента, в който бъде издигната тази кандидатура, тя ще започне да събира негативи, защото до този момент тя беше бивш комисар, а не участващ активно в предизборна кампания човек, рейтингът й стоеше устойчив. Кандидатурата на Меглена Кунева за президент прави абсолютно сигурен втория тур на изборите.

Станете почитател на Класа