Цветанов и Костов във война заради вота на недоверие

Остри реплики си размениха чрез медиите вчера вътрешният министър Цветан Цветанов и лидерът на ДСБ Иван Костов, обвинявайки се взаимно в двуличие и провалена политика за сигурността.
„Иван Костов стои изцяло зад бъдещия вот на недоверие. Това е политик с две лица. Аз съм влязъл в политиката с едно лице, ще бъда в нея с едно лице и ще изляза с едно лице”, обяви вътрешният министър Цветанов след заседание в МВР. Думите му бяха предизвикани от казаното по-рано от съпредседателя на Синята коалиция. В интервю за сутрешния блок на bTV Костов открито заяви, че би настоявал партията му да подкрепи вот на недоверие срещу правителството, ако той е за несправяне в сферата на вътрешната сигурност и обществения ред. Днес БСП и ДПС ще обсъждат в парламента позициите си по бъдещ вот на недоверие – дали да е за социалната политика или за цялостната им такава.
„Има министър и вицепремиер, от когото ние свалихме доверието си. Освен това той е и началник щаб на ГЕРБ за предстоящите избори и сме сигурни, че ще злоупотреби с тях“, каза остро Костов, без нито веднъж да назове по име вътрешния министър. Лидерът на ДСБ не спести и обиди към Цветанов , наричайки го „провалил се човек“. „Разпали война със съда, в Шенгенското пространство нямаме успех, няма спечелени дела срещу босовете на организираната престъпност, даже няма обвинения. Този човек е най-слабото и най-опасното звено“, изброи Костов. Той обясни, че ако падне цялото правителство, ГЕРБ ще съставят нов кабинет, но без вицепремиера, защото „човекът, който ги свали от власт, не трябва да го има“. Все пак лидерът на ДСБ уточни, че не би подкрепил вот на недоверие за цялостната политика на правителството, защото има министри, които се справят.
Отговорът на вътрешния министър Цветанов Цветанов дойде близо четири часа по-късно след съвещание на МВР. Вицепремиерът разказа, че точно Костов е този, който след акция „Октопод” е дошъл да изрази подкрепата си за МВР. „Това беше човекът, който тогава ми каза: „Ако имаш някакъв проблем с премиера Борисов, нашата подкрепа ти ще я получиш”. Два дни след това премиерът ми вика: „Виждаш ли го твоя приятел какво прави в момента – иска ти оставката”, разказа Цветанов.
Министърът припомни, че след успешните акции на МВР вече няма отвличания, рекет в държавните институции, поръчкови убийства.
„Кой понесе вината за това, че нямаме авиокомпания „Балкан”, кой понесе отговорността, че беше приватизиран „Кремиковци” по този начин. Къде е била държавата тогава“, попита Цветанов, изброявайки сделките, за които правителството на Иван Костов е най-често критикувано. Според вътрешния министър критерият да се иска вот на недоверие по темата сигурност не е обективен, а политически. „Защото министър на вътрешните работи е Цветан Цветанов, който не допусна за изборите за 41-во НС да се участва в коалиция с Иван Костов – ДСБ, защото това беше тяхното условие пред евроизборите. Аз бях един от тези, които бяхме против, защото не искам да се олицетворявам с политици, които са дали достатъчно на тази държава”, мотивира се вицепремиерът.

Станете почитател на Класа