ДСБ иска анализ на ромските гласове за кандидатите на Синята коалиция

ДСБ приема резултатите от вътрешнопартийните избори на Синята коалиция, които определиха Румен Христов (СДС) за кандидат за президент и Прошко Прошков (ДСБ) за кандидат за кмет на София, заяви вчера лидерът на тъмносините Иван Костов. Според данните на ДСБ 45% от подадените гласове за кандидат-президент са за кандидата Светослав Малинов, а 67% от гласовете в София са за Прошко Прошков. Активността е била 75 500 души, като 22 хил. са гласувалите за столичен кмет. „Това слага край на зачестилите спекулации, че едната партия "носи" другата“, съобщи Костов. Той допълни, че "изборите дават важен ориентир на общинските организации на СДС и ДСБ за решаването на споровете помежду им при излъчване на кандидатите за кметове и за подреждане на листите за същинските местни избори".
По данни на СДС Христов събира около 9000 гласа повече от Светослав Малинов. Прошков пък получи 4000 гласа повече от Владимир Кисьов. В столицата Малинов събира повече гласове от Христов, който обаче има по-голяма подкрепа в провинцията, като на някои места е регистрирано значително участие на роми.
Часове преди да направи официалното си изявление за признаване на изборите, Костов написа в своята страница във Фейсбук, че националното ръководство на ДСБ ще предложи на ръководството на СДС да не бъдат преброявани гласовете в секциите с необичаен ромски вот. „Ако няма анализиране на данните от подобни секции, реалната кампания ще стъпи върху плаващи пясъци“, предупреди Костов. Той предложи за сравнението да се използват резултатите от парламентарните и евроизборите през 2009 г. "Ако се вторачваме обаче в няколко хиляди гласа, ще изгубим цялата кампания", предупреди лидерът на ДСБ.
„Румен Христов печели в страната, извън София, с около 15 000 - 16 000 гласа разлика. Губи в София с над 6000 гласа разлика, така че той категорично печели за президент. СДС има около 42 000 гласа за президент, ДСБ - 33 000 гласа", каза лидерът на СДС Мартин Димитров.
Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков пък опроверга обвиненията за манипулации с купен ромски вот и заяви, че гласуване на представители на ГЕРБ и БСП не е повлияло на резултата.
Същевременно стана ясно, че местната структура на ДСБ-Шумен е подала жалба в ЦИК с обвинение за купуване на ромски гласове в полза на кандидата за президент на СДС Румен Христов.
„Правим проверка. Доста наши лидери са привикани да дават обяснения – лидерите от “Факултета”, от Кюстендил, от Сандански“, каза пред медиите лидерът на „Евророма“ Цветелин Кънчев. Според него ромите са му обяснили, че са гласували за ДСБ заради етническия произход на Костов.

Станете почитател на Класа