И ДСБ призова съдебния съвет да се оттегли

Членовете на Висшия съдебен съвет да се оттеглят и да се промени конституцията в частта за съдебна власт. За това призоваха вчера от ДСБ.
Според тях, ако има нужда от промяна в основния закон, то трябва да бъде точно в съдебната власт.
Оставките на висшите магистрати вече бяха поискани от Съюза на съдиите и Българския хелзинкски комитет, който дори организира изпращане на имейли „Сбогом, ВСС“.
Хората на Иван Костов се отказват от правото си да правят предложения за членове на съдебния съвет, съобщиха още от партията . „Няма да го направим, защото в средите на съдебната власт и ВСС тече все по-грозен, нелицеприятен процес“, обясни зам.-шефът на партията Екатерина Михайлова. Тя добави, че не вижда смисъл да се предлагат кандидати за овакантените места „в един провален съвет“, като допълни, че той „се е компрометирал напълно с кадровите си решения и поведение“. По думите й да си член на ВСС е станало неприлично.
В момента свободните места в съвета са четири. Две от тях бяха освободени още преди близо две години, когато двама членове напуснаха заради скандала с Красьо Черничкия. Те бяха от парламентарната квота и затова НС трябва да избере наследниците им. Заради избора на новия шеф на СГС преди две седмици ВСС напуснаха и съдийките Капка Костова и Галина Захарова, които са от съдебната квота, и изборът трябва да се направи от магистратите.
„Необходима е спешна реакция на политическите сили, за да имаме независима съдебна власт, която да раздава справедливост, а не да се компрометират всички в системата“, обяви още Екатерина Михайлова. От ДСБ припомниха, че съветът е в състав, създаден от тройната коалиция, но вече е послушен на управляващите органи, и затова не можели да предложат качествен човек в тази „компания“.
Лидерът Иван Костов уточни, че конкретни искания на ДСБ са за намаляване на мандатите във ВСС и намаляване на състава. „Ние имаме и радикално предложение прокуратурата да премине към изпълнителната власт и стоим на него“, припомни той.

Станете почитател на Класа