Плевнелиев и Попова положиха клетва

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев и подгласничката му Маргарита Попова положиха вчера тържествена клетва в Народното събрание. Цялата церемония продължи по-малко от час.
Така за три дни (до неделя, когато Георги Първанов официално сдава поста на Росен Плевнелиев) България ще има двама президенти, което не е прецедент. Същото се случи и когато Желю Желев сдаде поста на Петър Стоянов, и 5 години по-късно, когато Георги Първанов наследи Стоянов.
Сред първите пристигнали официални лица в залата бе патриарх Максим, който търпеливо изчака началото на церемонията.
Още с началото на първата реч на Плевнелиев като президент в залата се изправиха седем от депутатите на „Атака“ заедно с лидера си Волен Сидеров. Всички те държаха в ръцете си плакати с надпис: „Плевнелиев – „избран“ с измама“. Квесторите погледнаха към Цецка Цачева, но тя не реагира, също както и Плевнелиев. Депутатите с плакатите останаха прави през цялото време (още за „Атака“ на стр. 5).
В парламента присъстваха действащият президент Георги Първанов и предшествениците му Петър Стоянов и Желю Желев, премиерът и повечето министри, висши магистрати, ръководители на институции и на медии, глави на основните вероизповедания, дипломати, бивши министър-председатели.
Отсъстваха първата дама Юлияна Плевнелиева, вицепрезидентът Ангел Марин (както предварително беше обявил) заради скандала с премиера, довел до връщането от Марин на ордена „Стара планина“, лидерът на ДПС Ахмед Доган. Министрите Трайчо Трайков, Нона Караджова и Мирослав Найденов също не бяха на клетвата. Трайков и Найденов заради визити в чужбина.
Първата част - от откриването на заседанието до полагането на клетвата от Плевнелиев и Попова, продължи точно 10 минути. След подписите си под клетвения лист двамата целунаха кръста, поставен до Библията, и получиха благословии от патриарх Максим. След това всички изслушаха прави химните на България и на ЕС – включително 97-годишният патриарх Максим.
В своята реч, продължила 36 минути, Плевнелиев заяви, че няма да участва в интриги, благодари на предшествениците си Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов и изтъкна, че президент на България не е пост, а кауза.
В края на церемонията Плевнелиев и Попова, президентите Първанов, Стоянов и Желев, министрите и депутатите излязоха пред официалния вход за традиционната „семейна снимка“.
„След първата ми клетва пред брачното ложе това е един от най-емоционалните ми дни“, каза на излизане от НС Маргарита Попова. След това Първанов и Плевнелиев отидоха в храм-паметника „Александър Невски“, където присъстваха на молебен за здраве, отслужен в тяхна чест лично от патриарха.



Клетвата на държавния глава
"Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

Станете почитател на Класа