Плевнелиев: Ще бъда прагматичният президент на модерна България

От най-високата трибуна дадох заявка да бъда прагматичният президент на модерна България. Това каза новият държавен глава Росен Плевнелиев на официалната церемония вчера по приемане на длъжността от Георги Първанов на площад „Св. Александър Невски“.
В петминутното си слово Плевнелиев каза още, че ще работи за растеж, заетост, справедливост и ефективно правораздаване. За тази цел той отново обеща „Дондуков“ 2 да стане център на дебати за гражданите и различните публични институции по стратегическите национални въпроси.
Георги Първанов от своя страна произнесе 13-минутна реч, макар че в програмата бе записано, че двамата президенти трябва да говорят общо 10 минути. В словото си Първанов каза, че е постигнал повече от дадената му по конституция власт, но много по-малко от това, което е имал като амбиции и което са очаквали гражданите от държавния глава. Първанов пожела на приемника си да не позволява да бъдат стеснявани правомощията на президента и превръщането на институцията в „протоколна и декоративна“.
Церемонията започна в 11,00 ч и бе разделена в две части – първата на площад „Св. Александър Невски“, а втората в сградата на президентството на „Дондуков“ 2. Мразовитото време постави на едночасово изпитание стотината официални лица, събрани пред Паметника на Незнайния воин, сред които премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, депутати, министри, чуждестранни дипломати, журналисти, гвардейци и обикновени граждани.
На откритата част присъстваха президентът за периода 1990 – 1997 г. д-р Желю Желев, новият вицепрезидент Маргарита Попова, както и съпругата на Георги Първанов – Зорка Първанова. Емблематично пък беше отсъствието на вече бившия вицепрезидент Ангел Марин, който е обиден на Бойко Борисов заради изказване, което доведе до връщане на ордена „Стара планина“. Нямаше го и президента Петър Стоянов (1997–2002), както и съпругата на новия държавен глава – Юлияна Плевнелиева.
Последва молитва в храма „Св. Александър Невски“, която Георги Първанов напусна пръв, за да посрещне, вече заедно с вицето си Ангел Марин, Росен Плевнелиев и Маргарита Попова в сградата на „Дондуков“ 2. Последваха срещи „на четири очи“ между сдаващите и приемащите президенти и вицепрезиденти, които продължиха около половин час.
В 12,30 ч Росен Плевнелиев и Маргарита Попова изпратиха до вратата на сградата Първанов и Марин. До своя съпруг беше и Зорка Първанова. Двамата нарушиха протокола и се отправиха към множеството, което ги аплодираше в пространството пред Археологическия музей. Симпатизантка на левицата пожела на Първанов да се върне на първия ред на „Позитано“ 20.
Росен Плевнелиев пък час по-късно проведе първата си официална среща. Тя бе с еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан.

Станете почитател на Класа