Кристалина Георгиева: 80% от най-засегнатите в Перник са компенсирани

80% от най-засегнатите от земетресението в Перник са получили компенсации или са в процес да получат. Това заяви еврокомисар Кристалина Георгиева в понеделник пред журналисти, след като изнесе публична лекция във Военната академия „Г. С. Раковски“.
Георгиева каза още, че трусът в Перник е поразил „малко хора много сериозно, но много хора бяха малко пострадали“.
За тези, които са най-сериозно засегнати, сега се работи така, че всички да получат в рамките на този месец помощ от държавата, обясни тя.
Кристалина Георгиева заяви, че компенсирането на населението се финансира и с европейски средства. „От социалните фондове на Европа е платена компенсация. Също така от тези фондове могат да се финансират безработни в Перник, които да участват във възстановителните работи“, каза тя.
По нейните думи, успех има тогава, когато 100% от най-засегнатите са компенсирани.
Георгиева информира, че в момента се работи по изграждането на сглобяеми къщички и е постигнат напредък, но изпълнението е бавно.
Тя каза и че „тук отговорност имат и местните органи на властта“, които трябвало също да изпълняват задълженията си. „От социалните фондове могат да се финансират строителни бригади, които да могат да ремонтират къщите на по-малко пострадалите. Трябва да има предложения от местната власт“, смята еврокомисар Георгиева.
Тя допълни, че се надява с настъпването на зимата най-сериозните проблеми в Перник да са разрешени.

Станете почитател на Класа